Најновије

ФРАНКФУРТЕР АЛГЕМАЈНЕ ЦАЈТУНГ: Конфликт око севера Косова није окончан

Немачки "Франкфуртер алгемајне цајтунг" оценио је данас да је компромис Београда и Приштине у конфликту око таблица "победа на поене" за Куртијев концепт "реципроцитета" уз закључак да "ко жели сукоб, он на северу Косова има идеалне услове да га потпири".

РОСУ (Фото: Јутјуб)

Новинар ФАЗ-а Михаел Мартенс наводи да би напетост између Београда и Приштине, могла да дестабилизује регион.

Он подсећа да је Балкан после окончања ратова при распаду Југославије доживео две мирне деценије, а да су једини велики изузетак били крвави изгреди на Косову марта 2004, који су углавном били усмерени против српске мањине, пише Дојче веле.

Новинар у тексту наводи број жртава, као и чињеницу да су паљене куће и православне цркве и подсећа да је наводни повод била гласина да су Срби на северу Косова потерали албанску децу у Ибар и да су се она удавила.

Како каже, то није било тачно, као што се ускоро могло и доказати, али је било довољно као изговор "руљи косовских Албанаца" да на Косову насилно крене на Србе и Роме.

"Није случајно да су немири изазвани гласином која се односила на Ибар. Та река је линија раздвајања између насеобина којима доминирају Срби и Албанци. Север Косова, у позадини етнички подељеног града Митровице, званично припада Косову, али Приштина једва да има утицај на то подручје насељено скоро искључиво Србима", пише у анализи ФАЗ.

После таквог описа ситуације, Мартенс подсећа да Београд не признаје независност Косова једнострано проглашену 2008, али да од 1999. нема контролу над косовским подручјем јужно од Ибра, већински насељеном Албанцима - исто као што Приштина нема контролу над севером.

Према његовим речима, север је од 1999. спорна територија, на којој Београд води главну реч.

"Из те констелације стално долази до распламсавања насиља на северу Косова. Подручје је буре барута у (тобожњем) балканском бурету барута. То нарочито важи за границу између Косова и Србије, која је, према званичном тумачењу Београда, само административна линија раздвајања између Србије и њене јужне покрајине", пише немачки новинар.

Он тврди да је јула 2011. специјална јединица косовског Министарства унутрашњих послова хтела да преузме контролу над два велика гранична прелаза, да су је локални Срби напали, као и да је том приликом један полицајац убијен, након чега се јединица повукла.

"Косовски Срби срушили гранични прелаз и уклонили граничне ознаке", наводи се у тексту уз подсећање да је контролу над граничним прелазима привремено преузео КФОР, чији је највећи део тада сачињавала немачка војска.

Најновији конфликт се разбуктао око "политике реципроцитета" косовског премијера Аљбина Куртија, наводи ФАЗ и оцењује да конфликт око севера Косова није окончан, те да је за разлику од остатка Косова, безбедносна ситуација овде ровита.

Како је наведено, трајно решење би тек требало да уследи.

"А од Београда и Приштине ће зависити да ли ће следити прагматичан курс у интересу сопственог становништва. Ко жели сукоб, он на северу Косова има идеалне услове да га потпири", закључује се у тексту.

Како Европа лаже земље Западног Балкана, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА