Најновије

Босна само на папиру!

Босна је у пат позицији из које нема излаза, а Председништво БиХ је сведено на индивидуално деловање њених чланова. Ово је закључак политичког врха Републике Српске после неколико спорних одлука које су довеле до нових политичких сукоба на релацији два ентитета.

Милорад Додик. (Фото: Јутјуб)


Најпре је, крајем септембра, председавајући Председништва БиХ, Жељко Комшић, према тврдњи српског члана, био у “приватној посети” седници Генералне скупштине УН, а убрзо је отказана војна вежба “Мањача 21”.

Вежба је планирана да траје од 9. до 16. октобра и била би прва заједничка вежба Оружаних снага БиХ и Војске Србије. Отказана је само неколико дана пре планираног почетка због чега је председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија донео одлуку о смени министра одбране БиХ Сифета Поџића.

– Председавајући Савета министара, који је одговоран за усклађивање уставних односа Савета министара са радом Председништва БиХ, Парламентарне скупштине БиХ, ентитетима и Брчко дистриктом, као и за усклађивање рада Савета министара, одлуку о смени министра одбране БиХ донео је након што је министар Поџић прекршио Закон о одбрани БиХ у начину рада и одлучивања и једностраним потезима нарушио владавину права и унутрашње поверење, те дипломатске односе и инострану сарадњу – наведено је у саопштењу председавајућег Савета министара.

Тегелтија је одлуку о смени министра Поџића упутио Парламентарној скупштини БиХ, у чијем раду – због наметања закона забране о негирању геноцида, више не учествују посланици странака из Републике Српске.

За Џевада Галијашевића, стручњака из области безбедности управо овај закон је отворио Пандорину кутију бројних проблема у функционисању БиХ, али и сарадње између два ентитета: Републике Српске и Федерације.

– Све изјаве или потези Републике Српске су заправо потези некога ко је нападнут и ко се брани. У ситуацији када су институције Босне и Херцеговине престале да функционишу, Република Српска се вратила уставном оквиру и Дејтонском споразуму у изворном облику, и наставила организовано да спроводи властиту политичку, социјалну и економску политику. Најтрагичније је што сви познати политички лидери и јавне личности у Сарајеву потпуно мирно посматрају распад система. Ретки су они који указују да институције не функционишу, а већина чека да ово питање реше “странци са Запада” баш као што су то и до сада решавали, правним и политичким насиљем, интервенционизмом и наметањем санкција Републици Српској – истиче Галијашевић.

Алијин генерал и пакистански ђак
Коментаришући отказивање прве заједничке војне вежбе између Оружаних снага БиХ и Војске Србије, Галијашевић истиче да је реч о одлуци којом су фактички обесмишљени сви договори и компромиси унутар БиХ.

– Американци су са Националном гардом пре непуних месец дана парадирали са Оружаним снагама БиХ на Мањачи, а пре неколико дана је завршена и велика војна вежба у организацији ЕУФОР-а, у којој су учествовале војске из Македоније, Хрватске, Италије, Турске и јединице Кфора са Косова. Само пар дана касније, Алијин генерал, Сифет Поџић отказује војну вежбу са Војском Србије позивајући се на епидемиолошку ситуацију. Поџић је иначе кадар странке ДФ – Жељка Комшића. Али је Поџић и пакистански кадар јер је још далеких 1994. и 1995. са још 12 Алијиних официра прошао специјални војно-обавештајни курс пакистанске војске у граду Квета, обавештајном центру пакистанске тајне службе ИСИ – каже Галијашевић.

Америчка тројка на терену
Галијашевић истиче да након што је Инцко “суспендовао Парламентарну скупштину БиХ”, а “група амбасадора западних земаља”, мимо Устава БиХ и Дејтонског споразума, за новог Високог представника поставила Кристијана Шмита, у Босну су “послати и Американци”.

– Американци шаљу на терен тројицу специјалних изасланика, обавештајаца и дипломата: Ерика Ларсона који ће наводно организовати борбу против тероризма, Метјуа Палмера, специјалног изасланика Стејт департмента за усаглашену измену Изборног закона и на крају, специјалног изасланика за реформе, а заправо будућег амбасадора Габријела Ескобара – истиче Галијашевић.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА