Најновије

МИЛО ЦИЉАО СПЦ, УВРЕДИО СВЕ ВЕРНИКЕ: Последњом изјавом исказао досад невиђену нетрпељивост према религији

Председник Црне Горе Мило Ђукановић, атеиста по сопственом признању, упутио је тешке и увредљиве поруке свим верским заједницама у Црној Гори. Тиме је направио инцидент незамислив у било којој демократски уређеној држави.

Мило Ђукановић (Илустрација: јутјуб/Правда)

Овако се у круговима СПЦ, али и осталих верских заједница које делују у Црној Гори, гледа на последњу провокацију црногорског председника. У њеном средишту препознаје се отворена нетрпељивост према Српској цркви, али и његов однос према религиозним осећањима грађана.

- Нисам се повлачио по поду и лизао кашике, ширио пандемију и распоређивао људе, верске фанатике из једне верске заједнице на одговорна места у држави, покушавајући да их представим као експерте - изјава је којом је скандализовао јавност Ђукановић.

На ову отровну изјаву засад је реаговала само Митрополија црногорско-приморска. Њен правни заступник Далибор Каварић каже, за "Новости", да чин поклоњења или "метанија", како се зове у православној цркви, представља знак одавања потпуне покорности, љубави и покајања према Господу Богу, што Ђукановић доживљава као "повлачење по поду".

- Својом хулном, увредљивом и подругљивом изјавом о "повлачењу по поду" председник Црне Горе је, осим што је увредио и похулио на Господа Бога, уједно увредио и све верне Јевреје, муслимане и хришћане, иако је првобитно схваћено да се односи само на премијера Кривокапића и СПЦ - рекао је Каварић. - Ова изјава дискредитује све темељне светске религије. У православној вери тзв. чеони поклон (клањање до појаса или челом до пода) се изводи само у одређеним приликама, док код Јевреја и муслимана велики део верског обреда заснован је управо на том чину.

Митрополија црногорско-приморска у реаговању наводи да би то што мисли грађанин Мило Ђукановић о црквеним верским обредима требало да буде његова приватна ствар.

- Док је тај грађанин председник наше државе, дужни смо да се огласимо када он јавно вређа и понижава свештене радње које се спроводе на нашим духовним сабрањима. Његови политички и идеолошки обрачуни са премијером и министрима Црне Горе, ни најмање не улазе у област интересовања Цркве, али злоупотреба црквених тема у сврхе Ђукановићевог политичког правдања и напада на друге актере друштвеног живота дубоко вређа осећаје великог броја грађана Црне Горе - наводи се у саопштењу.

Пао на испиту познавања Устава

У Митрополији подсећају да је Ђукановић прошле године пао на испиту познавања црногорског устава, када је покушао да уређује унутрашње устројство СПЦ и епархија у Црној Гори.

- Како не види да када се год дохвати црквених тема и дилема, он лично, као и политика коју представља, срљају у пропаст и губе поверење народа? Функцију председника "свих грађана" злоупотребљава како би делио грађане.

Да ли је чоколада у Србији постојала пре Вучића, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА