Најновије

АМЕРИЧКИ ПУЛЕНИ У АВГАНИСТАНУ ОПЕТ ПРОМЕНИЛИ СТРАНУ: Америка их обучавала, а ево за ког се сад боре

Везе Исламске државе и САД биле су видљиве од избијања рата у Сирији, а сада потврда њихове сарадње све је снажнија и у Авганистану.

Илустрација (Фото: РИА ФАН)

Официри и војници некадашње војске Авганистана које су година обучавали иструктори из САД сада приступају редовима Исламске државе како би се борили против Талибана. Исти они који су током америчког повлачења одбили да пруже отпор Талибанима и положили оружје, иако су били бројнија и боље опремљена сила, изненада су добили вољу да се боре против њих али у редовима Исламске државе.

САД потрошиле су 88 милијарди долара на обуку припадника некадашње војске Авганистана. Како објављује, Вол стрит журнал, за сада је број ових војника који су приступили ИД још увек релативно мали, али да расте из дана у дан. Исти медији наводи, позивајући се на изворе из редова Талибана, да је део ових људи приступио ИД због великих плата које им плаћај ова терористичка организација.

Лист ипак наводи да је ИД тренутно једина оружана снага која пружа отпор Талибанима у Авганистану и да они који се притиве њиховој власти имају само тај избор ако желе да се придруже отпору.

Ипак, индикативно је да су борци које је обучила Америка само пар месеци након њеног повлачења из Авганистана приступили екстремној ислаамској терористичкој групи попут Исламске државе. Подсећамо, да је током слома ИД у Ираку, војска САД оптужена од стране појединих ирачких официра, али и од стране Русије, да је евакуисала “официре” ИД и њихове породице управо у Авганистан, а спекулисало се о више хиљада спашених терориста.

Ванредно обраћање Зорана Заева након што је поднео оставку на место премијера Македоније погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА