Најновије

ЗАХАРОВА ЖЕСТОКО УЗВРАТИЛА ПОЉАЦИМА: Превазилази здрав разум - граница је пређена!

Оптужбе Варшаве и пољског председника Анџеја Дуде на рачун Русије у вези са мигрантском кризом на граници са Белорусијом прелазе све границе, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Mарија Захарова (Фото: РИА)

– Изненађујуће је оно што чујемо из Варшаве. Да будем искрена, по мом мишљењу, то превазилази све могуће оквире пристојности и здравог разума. Говорим о оптужбама на рачун наше земље и уопште оценама ситуације… Немогуц́е је тек тако се претварати и лагати – рекла је Захарова за Јутјуб канал „Соловјов уживо“.

Раније је председник Пољске Анџеј Дуда на конференцији за новинаре у Братислави изјавио да је на граници у току невиђени масовни хибридни напад Белорусије.

Ни први ни последњи талас кризе
Захарова сматра да мигрантска криза на граници Белорусије и Пољске нец́е бити последња, јер представља последицу распада земаља Блиског истока.

-Наравно, ово није никакав први талас кризе, није јединствена ситуација. Ово је следец́и, наредни, нови, не једини и не последњи талас мигрантске кризе – рекла је она.

Према њеним речима, узроци кризе леже у дестабилизацији ситуације на Блиском истоку и северној Африци – „управо од стране НАТО-а и земаља коалиције предвођених САД”.

– Инвазија на Ирак, арапско пролеће, уништење Либије као државе, мешање у унутрашње ствари Сирије уз војну подршку екстремистичких милитаната… То је, наравно, и 20 година неуспеха у Авганистану – набројала је она.

Узроци кризе

Један од узрока за актуелну мигрантску кризу на белоруско-пољској граници је и то што је Европска унија примила тимове лидера белоруске опозиције Светлане Тихановске и бившег председника Народне скупштине Венецуеле Хуана Гваида, приметила је портпаролка.

– Зашто они (избеглице) иду управо у земље Европске уније? Осим бенефиција, осим тих програма, извештавања о томе како земље ЕУ већ неколико година прихватају избеглице, такође су се фокусирале на веома занимљиву причу. Односно, како су Пољска, Литванија, балтичке земље и Брисел примали људе из Белорусије који су изјављивали буквално сличне ствари – да више не могу да остану у својој земљи, да себе сматрају привремено расељеним лицима или избеглицама у избеглиштву. Да траже заштиту, протекцију, помоћ. И земље ЕУ су им ту помоц́ пружале – објаснила је Захарова.

Она је скренула пажњу на ниво материјалне подршке „бригади Тихановске“.

– То је финансирање, већ је примају на нивоу, према карактеристикама које се обично користе за описивање посета на највишем нивоу. Пратња, рад са њом и њеним људима. Материјална подршка. А она није једина – ту је цео пропагандни тим из Белорусије и других земаља, укључујући Латинску Америку. Сећамо се друга Гваида и целог његовог тима – нагласила је Захарова.

Према њеним речима, „то је био и сигнал који су људи веома јасно схватали. Да се, испоставља се, такви програми спроводе. То је системска политика ЕУ – да се приме сви који су незадовољни животом у својој земљи“.

Државни гранични комитет Белорусије у понедељак је саопштио да је велика група избеглица из земаља Истока и Африке кренула на границу Белорусије са Пољском. Увече је гранична служба саопштила да је ситуација са избеглицама на граници са Пољском и даље изузетно напета: више од две хиљаде избеглица, укључујуц́и значајан број жена и деце, зауставило се испред пољске ограде на граници.

Пољске снаге безбедности их не пропуштају, а мигранти су више пута покушавали да пресеку постављену бодљикаву жицу и уђу у Пољску.

Како је доктор Антонијевић запушио уста свим поборницима вакцинације погледајте ОВДЕ.

Извор: vesti-online-com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА