Најновије

НАПАД ЈЕ РЕЖИРАН! Младићев мурал је на правом месту! Вучићу ускратити свако поверење, ево шта су Амери питали Ђиласа!

Лично мислим да је мурал Ратка Младић сасвим на свом месту, да генерал Младић то заслужује, он је славни војни командант. То је страшан чин да се његов мурал оштети и евентуално избрише, рекао је професор Правног факултета у пензији и академик Коста Чавошки, гостујући у емисији реч продукције Хелмкаст. 

Коста Чавошки (Фото: Хелм Каст)

Упитан да ли је случајно то што се напад десио само три дана након изненадне смрти муфтије Муамера Зукорлића, те да ли неко тиме потпаљује буде барута у Санџаку и БиХ, рекао је да то не зна, али је уверења да напад на мурал „оркестрирале стране амбасаде и њихове службе које држе невладине организације“, те да су „процениле да нешто треба видно учинити чиме би се нарушио мир и довео у питање тај мурал“. 
Он не верује да је све било тако спонтано. 

- То што је баш у том тренутку било и камера, то значи да је то унапред углављено и да је то неко организовао. Мислим да је то из једног центра потекло, а да су онда нашли људе који ће из уверења или можда за новац, тај мурал да прекрију кречом или оштете јајима, или на други начин наруше – истакао је Чавошки. 

Упитан шта мислио о томе што Аида Ћоровић није отишла у Нови Пазар да скине таблу Аћиф ефендији, он каже:

- Зашто би она то радила када је за њу он велик и славан човек. Као што је за нас Ратко Младић велик и славан човек. И као што ми поштујемо тог њеног муслимана, који је нешто учинио за Бошњаке, тако и она треба да поштује Ратка Младића који је нешто учинио за Србе у БиХ – наглашава саговорник Хелмкаста. 

Чавошки је указао да одлука Валентина Инцка да прогласи кривичним делом негирање наводног геноцида у Сребреници, није ни законита ни легитимна, без обзира у ком је статусу он био, односно без обзира да ли је био или није био у оставци. 
- Ту право није заправо релевантно, да ли је био у оставци или није био у оставци. Очигледно он за то уопште није имао овлашћење. Јер то су такозвана Бонска овлашћења, која уопште нису утврђена ни Дејтонским уставом, нити било каквом одлуком Савета безбедности – објаснио је академик Чавошки. 

Он је рекао да је на то Високог представника овластило једно „самовласно тело“. 

- Савет за примену мира је њега на то овластио у Бону. И он по тим овлашћењима поступа – рекао је Чавошки. 
Према његовим речима након што су Кина и Русија одбациле легалност и легитимност Кристијана Шмита као Високог представника, он више нема никакву моћ. 

- Слабост Високог представника је у томе што може доносити било какве одлуке, а да се то не спроведе. Раније је имао војску Атлантског пакта на терену. Онда је успео да сломи вољу српских званичника, многе упути у затвор или у Хаг и да их натера да копају гроб сами себи и Републици Српској. Као код промене Устава Републике Српске – казао је Чавошки. 

Он је нагласио да је најважније сада да Република Српска престане да примењује било какве законе које су доносили високи представници, и да, како је рекао „унапред стави до знања да било какву нову одлуку неће примењивати“. 

- И самим тим он постаје пука фигура. Неделотворан. А онда, то је Додик одавно најавио, али никако да изврши, а то је да ће вратити све изворне надлежности Републике Српске. По изворном Дејтонском уставу Република Српска је имала своју војску и граничну службу. Све је то укинуто, Република Српска је рашчерупана, а то није доносио само Високи представник тиме што је доносио законе, него је и тиме што је чак и мењао Устав Републике Српске – нагласио је академик Чавошки.

Говорећи о политици председника Александра Вучића, он је рекао да се „ничем добром од Вучића не можемо надати по питању националне политике“.
- Зато мислим да јавност треба да му ускрати свако поверење. И њему и његовој странци. И његовим пришипетијама из СПС – категоричан је Чавошки.
Како је истакао, једнако је сумњичав и према Драгану Ђиласу, Вуку Јеремићу и Борку Стефановићу. Подсетио је да је Ђилас био на разговорима са Ескобаром у САД, али да о садржини разговора није обавестио јавност. 

- Њега су пре свега питали какав је његов став према Косову. То прво питају Американци. И његов став мора бити блажи од Вучићевог става. А то може бити само ако, не дај Боже, обећа да ће и „де јуре“ признати Косово и Метохију, да ће КиМ ући у Уједињене нације као чланица – упозорио је он. 

Како су то према речима Чавошког „Русија и Кина извеле вешт потез“, и шта је њихов потез који ће означити крај, можете послушати у емисији.  

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА