Најновије

Мило Ђукановић у документима пред судом у Палерму, али и његов брат Ацо - повезани са "Коза ностром"

Председник Црне Горе Мило Ђукановић поменут је у документу истражног судије суда у Палерму Алфреда Монталта у предмету којим је обухваћен бивши албански нафтни тајкун Резарт Тачи.

Mило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Тачи и неколико италијанских држављана сумњиче се због могућег прања преко 20 милиона евра. Како показује извештај истражног судије, до кога је дошао портал РТЦГ, осим црногорског председника, поменут је и његов брат Ацо, појединачно највећи акционар Прве банке Црне Горе!

На страни 17 италијанског истражног извештаја наводи се како су истражитељи утврдили, користећи отворене изворе, да су црногорски председник Мило Ђукановић и његов брат Ацо Ђукановић, 2006.године и касније, учествовали у приватизацији некадашње Никшићке банке, која је постала Прва банка Црне Горе.

Осим на страни 17, транскрипт Тачијевог разговора, наводи портал Јавног сервиса,  помиње се и на страни 58, где се види да је поменут такође Мило Ђукановић. Документ суда у Палерму први је објавио албански новинар Тими Самарџиу, у емисији Zona Zero на Top News TV, истичући да се из тих докумената јасно види трансфер велике количине новца за потребе мафијашке организације „Коза ностра“.

Самарџиу је за портал РТЦГ рекао да се Црна Гора помиње на неколико страница у извештају, да је поменут и Ђукановић, али да је тешко дати неке детаљније коментаре у овом тренутку. Испоставило се да је Резарт Тачи, према овом документу, сарађивао са особама која су под истрагом полиције у Италији, а то су Данијеле Кестагалли, Фабио Петруцела и Франческо Зумо. У јуну ове године, а ради договарања са Тачијем како да се спроведу операције, Петруцела и Кестагалли дошли су у Албанију преко Црне Горе, што се и наводи у италијанском судском документу.

Судија Алфредо Монталто потписао је извештај о прелиминарним истражним радњама 4.новембра ове године. Фабио Петруцела је оптужен да је сарађивао са Кестагалијем, Тачијем и другим, засад непознатим особама, за потребе мафијашке организације Коза ностра, а у вези прања 22.340.285 евра. Овај износ је узет од банке "Банца дело Стато” на име Франческа Зума, а за потребе мафијашке организације. Та трансакција се, по наводима из овог судског документа, састоји од куповине аргентинске обвезнице за четири милиона евра, уз монетизацију два повереничка фонда која се налазе у Лихтенштајну за 18.399.966 евра.

Према наводима из италијанског документа, ово је урађено да би се последњи износ новца, преко поменуте банке, односно „Банца делло Стато“, пребацио на рачун Франческа Зумоа у ,,Алфа банци“ (банка другог реда) у Тирани. Како је Портал РТЦГ већ писао, Тачи је годинама био познат по пословању у нафтној индустрији и својевремено се сматрало да је најбогатији човек у  у Албанији. Једно време био је и власник италијанског фудбалског клуба Парма, а чак је преговарао и о куповини Милана, у време када је његов власник био Силвио Берлускони.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА