Најновије

ЗЛЕ НАМЕРЕ: Какве сценарије „проигравају“ велике НАТО вежбе на Балкану и у Црном мору

Повећањем војних вежби НАТО-а угрожава се мир у Европи и прави све изгледнијим сценарио неких локалних ратова који брзо могу прећи у регионалне, код којих се пак не може засигурно тврдити да ли ће остати у тим оквирима или ће изазвати веће последице и светски конфликт, оцењује директор Евроазијског безбедносног форума проф. др Митар Ковач.

Америчка војска (Фото: Синхуа)

Он овако коментарише чињеницу да је из Сједињених Америчких Држава у грчку луку Александропулис допремљено 120 хеликоптера, хиљаду борбених возила и друге технике, а у склопу војне вежбе НАТО која ће се, према писању грчких медија, одржати у Румунији, Бугарској, на Балкану и у централној Европи.

Ова операција оцењена је као једна од највећих америчких војних мисија усмерена на јачање америчког и НАТО присуства на Балкану и Црном мору, док је Министарство одбране Русије саопштило да такви маневри дестабилизују ситуацију у региону.

Вежбе НАТО претња миру у Европи

Према речима Митра Ковача, овај амерички десант на Балкан представља наставак већ учвршћене стратегије Сједињених Америчких Држава која се операционализује преко водећих држава чланица НАТО, а првенствено, како истиче, преко чланица Алијансе на истоку.

„Снаге које се базирају на линији сукобљености углавном гравитирају ка црноморском региону који има стратешки значај. Он је у непосредној близини Украјине и Грузије, а знамо да су то две кризе које су успостављане директним утицајем Запада са циљем да се те две државе истргну из, по њиховом мишљењу, „загрљаја“ Русије. Наиме, реч је о веома битном региону па су у том смислу рађене и многе симулације ангажовања копнених, ваздухопловних и поморских снага. Ове вежбе су део тог сценарија проигравања улоге тих снага у евентуалном сукобу у који би биле укључене првенствено европске државе чланице НАТО, док су Сједињене Америчке Државе ту са својом техником“, објашњава Ковач.

Ова вежба је, како додаје, респектабилна по броју ангажованих средстава, али она нема неки регионални и стратешки значај, иако јесте у функцији придобијања савезника да у њој учествују.

„Ту се Американци постављају као ментори са намером да укључе што више других снага чланица НАТО пакта и да потпомогну источне државе које су примљене у Алијансу. Верујем да САД за сада проигравају потенцијалне сценарије које би укључиле првенствено Украјину и поједине пристрасне чланице НАТО пакта, попут Пољске, па и Немачке, као и део британских снага и по могућности француских, а како би евентуално у неком потенцијалом локалном, односно после и регионалном рату, направиле сценарио „исцрпљивања“ Русије и брзог „заузимања“ Доњецка и Луганска“, указује саговорник.

Осетљив тренутак

Војнополитички коментатор Владе Радуловић објашњава да су Сједињене Америчке Државе неколико серија различитих вежби, попут вежби „Дифендер“, до сада конципирале из два разлога – логистичког премештања људства и тешке технике са једног краја Европе на други, али и повећања степена интероперабилности између припадника различитих армија држава савезница у оквиру НАТО-а.

„У складу са тим и посматрам ову вежбу и она за мене не представља новост будући да је званична најава да ће до ње доћи била још половином октобра. Она је можда изненађење за ширу јавност, али чињеница је да ова вежба планирана већ неко време, а неколико пута је у самој луци Александропулис тим поводом боравио војни изасланик САД у Грчкој. Међутим, некако се чини да је тренутак у коме се ово дешава прилично проблематичан јер имамо тензије на белоруско-пољској граници, размештање војске у Естонији и Летонији, као и тензије које постоје на истоку Украјине и размештање и украјинске војске и оружаних снага Руске Федерације. Тако да мало забрињава то што овде ипак говоримо о великом броју људства и војне технике и то у тренутку у коме се Европа сада налази“, наводи Радуловић.

У том смислу, како каже, разуме да постоје одређене бојазни да овакве вежбе могу прерасти у нешто много озбиљније због тренутка у коме се налазимо.
„Ја не бих користио термин рат, али можда могу бити увертира за неки сукоб. Али ипак, ја то не бих тако посматрао јер је суштински реч о вежбама које су раније договорене и вежбама које САД иначе, нарочито од прошле и ове године спроводе на територији Европе, како у оквиру НАТО тако и самостално. За очекивати је да ће вежбе оваквог типа бити одржаване сваке године, с тим што када говоримо о вежбама на нивоу НАТО-а интересантно је ће у њима непарним годинама број америчких војника бити нешто мањи због тога што они сличне вежбе имају и на Пацифику. Али мислим да можемо очекивати да ће такве вежбе у будућности подразумевати на десетине хиљада војнике и средстава ратне технике у свим видовима, односно ратно ваздухопловство, морнарицу и јединице копнене војске“, истиче Радуловић.
Европске државе не виде безбедносни проблем

Митар Ковач примећује да Русија на ове маневре САД и НАТО не може благонаклоно гледати из више разлога.

„НАТО је до сада прекршио све усмене и писане споразуме са Русијом и насилно се понаша према свим стратешким интересима Русије и не жели да их уважава. Реч је, у суштини, о стратешком заокруживању и опкољавању територије Русије од балтичких држава па до Блиског истока и верујем да то у политичком смислу неће донети стабилност на европском континенту, као и да европске државе не виде у какав безбедносни проблем их увлаче Сједињене Америчке Државе“, напомиње Ковач.

Колико је овакво гомилање НАТО трупа забрињавајуће говори и чињеница, подсећа наш саговорник, да се у Европи сваки конфликт, укључујући и оне мањих размера попут оружаних сукоба на простору бивше СФРЈ, једва контролисао од стране великих сила.

„У том смислу је јасно да и овакви потенцијални сукоби, на већем простору и са укрштањем геостратешких интереса великих сила, могу угрозити друге мале државе и народе, посебно тамо где постоје нерешени проблеми. На жалост, простор Западног Балкана и Балкана уопште је и историјски и актуелно оптерећен различитим сценаријима решавања постојећих проблема, било да су они везани за граничне спорове, национална питања или конфликте из прошлости“, упозорава Ковач.
Да се велики не заиграју

Владе Радуловић каже да је за све у животу, била то љубав, свађа, посао или рат, увек потребно - двоје.

„Бојим се да се питање безбедности, војске и одбране све чешће, да не кажем увек своди на то неко политичко поље и политичка препуцавања. Тако на америчке опаске да Русија прави велике вежбе и распоређује своје снаге, Москва одговара да вежба у оквиру својих граница, док на критике да САД распоређује велики број људства и технике на територији источне Европе Америка одговара да то чини у оквиру граница НАТО-а. То је дакле проблем који се може посматрати са два краја и бојим се да се никада неће доћи до консензуса. Ја разумем и исток и запад, али ме као некога ко се налази на Балкану брине да се у том неком „игрању“ великих неко не заигра превише, па да то оде неком незгодном путањом, јер ту онда не бисмо говорили о неком ограниченом сукобу, конфликту или чаркама, већ о оружаном сукобу који би, усудио бих се да кажем, имао апокалиптичне размере“, закључује Радуловић.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА