Најновије

ЕМИЛ ВЛАЈКИ ЗА ПРАВДУ: Ликвидација Додика

Многи наивно мисле како је Ескобар, САД изасланик, дошао у БиХ како би смањио постојеће тензије и покушао, кроз разговоре, пронаћи рјешење којим би сви били задовољни или, барем, најмање несретни. То је једнако вјеројатно као кад би вук упао у тор и не би заклао ни једну овцу. Они који знају повијест америчких интервенција, знају такођер да овакве „мирољубиве“ посјете резултирају даљњим закухавањем ситуације. Тако је Холбрук, амерички изасланик у бившој Југославији, наговорио Алију Изебеговића да се одрекне Лисабонског споразума што је довело до рата у БиХ. Исто тако, ови миротворци долазе да политички елиминирају оне који су противници „америчких националних интереса“, обећавајући претходно жртвама да им се ништа неће десити уколико прихвате оно што им се нуди. То су добро искусили Караџић и Милошевић нашавши се у затвору. 

Емил Влајки (Фото: Архива)

Пише: Емил Влајки   

Након састанка са Ескобаром у Предсједништву БиХ, Додик је на конференцији за штампу  изјавио како је Ескобар дошао у БиХ да би се састао са њим, а да су сви остали састанци америчког изасланика димна завјеса. То је тотални нонсенс јер Ескобар јако добро зна што Додик мисли, а и Жељка Цвијановић, предсједница РС, га је, дошавши специјално у САД због тога, о томе подробно извијестила.

Ескобар је дошао У БиХ да би се састао са онима који подржавају Додика, како би им запријетио санкцијама, покушао направити раздор међу њима и тако га присилио да се одрекне враћања надлежности. Сматра, ако Додик падне, распада се и његова партија СНСД, и тиме нестаје оваква бунтовна Република Српска. Да ће инсистирати на раздору, најавио је у интервјуу „Слободној Европи“: „Оно што Додик ради је да жели заштитити своју моћ и свој новац. Тражим од људи да не насједају на то.“

Ако то не успије, доћи ће друга фаза покушаја његове елиминације. Изазват ће се неки тешки инцидент, и/или ће се исконструирати нека монструозна лаж, Додик ће за то бити оптужен, за њим ће бити издата Интерпол потјерница и понудит ће се милијунска награда за његово хватање. У свему томе, није искључен ни мањи, локализирани рат за који би, наравно, био оптужен Додик

Оно што је сасвим сигурно, то је да САД неће дозволити пријенос ни једне једине отуђене надлежности! Чак и ако би Додик то радио само зато како би добио изборе слиједеће године, а не мисли то спровести у пракси, ни то му се неће толерирати! Американци сматрају Додика нестабилним елементом, особом за коју се никада не зна како ће се понашати, а поврх свега, виде га као  издајника пошто мисле да су га они довели на власт.

Све у свему, за САД је Додик политички мртвац, „Деад ман wалкинг“. Поврх свега, Ескобар има и лични разлог да елиминира Додика пошто му је овај изјавио да се ј… са својим санкцијама. 
То је засигурно једини пут у хисторији САД да им је неки ситан лидер који представља мање од милијун становника, одбрусио на такав начин. Они то не праштају.

Иако га Вучић више толерира него подржава, не желећи се замјерити ни Истоку ни Западу, ипак, неће бити тако лако елиминирати Додика. Русија му даје безувјетну подршку, најмање десет европских земаља исто тако, а и Хрвати у БиХ, прикривено и Загреб. Додик, што је упитно, игра и на карту Ердогана који је у завади са САД, а жели да ускрсне османско царство на Балкану, тврдећи „да жели да очува заоставштину Алије Изетбеговића“! Додик је дозволио и да ЕУФОР, међународне снаге, остане у БиХ још годину дана, који би требало да смири (?) војне сукобе ако/кад до њих дође.

Дан након доласка Ескобара у БиХ, лидери владајуће коалиције су се састали касно поподне. Наглашавајући да желе мир и уставни поредак БиХ, одлучили су да се Сједница Народне Скупштине Републике Српске о повлачењу и враћању надлежности одржи за десетак дана. Сједница, уколико се нешто непредвиђено не деси, ће се сасвим сигурно одржати и, највјеројатније, ће враћање надлежности бити изгласано. Али то није 100% сигурно уколико Ескобар буде ефикасан у разбијању Додикове коалиције.

Ако гласање прође како је предвиђено што је, метафорички, равно објави рата, физички сукоби ће, са високим ступњем вјеројатности, избити. Највјеројатније ће бити локализирани. Све остало је непознаница што, хипотетички, чак у себи укључује интервенцију Хрватске, Србије, НАТО и Русије.

Додик је, што се тиче уништавања Дејтонског изворног устава БиХ, у корист Бошњака, а против Срба и Хрвата, апсолутно у праву. То му и опозиција признаје. Исто тако, нема другог начина да се одузимања надлежности, територија и богатстава Републике Српске заустави, осим онога што Додик ради. Опозиција је против тога.

Додик вели, и то понавља већ више пута, да га мишљење опозиције не занима. Ту, међутим, гријеши. Јер поред оних који су, видљиво, слуге Запада, губи искрене људе који имају свој национални понос и спремни су борити се за то, али се плаше да би могли бити изиграни. А ако/када дођу сукоби којима дају замах они свјетски моћници који упорно подржавају Бошњаке стварајући на Балкану лажне државе и ентитете исламског карактера, опозиција и позиција ће се борити раме уз раме за своју земљу и своје достојанство. БОЖЕ ПРАВДЕ! 

Израелски обавештајац дао мрачну прогнозу украјинске судбине у случају напада Русије, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА