Најновије

"Следи потпуни хаос у Европи"

Председник Србије Александар Вучић обишао је копове и термолектрану "Костолац".

Европа (Фото: Pixabay. com)

Најављујући да ће данас, за светог Николу, своју славу, бити са рударима, Вучић је поручио грађанима да рестрикција струје неће бити, али да зато за њега и за све друге из тог система више нема ни слава, ни Нове године, Божића и других празника, да би грађани могли да имају довољно енергената и топле станове.

"Овде градимо и блок Б3 од 350 мегавата који треба да завршимо за годину и по дана. Од 1991. није ништа урађено. Баш ништа, неки су били 12 година на власти и нису ни прстом мрднули. Имамо на свега 500 прикључака кварове, то је на нивоу статистичке грешке - прошле године, када нисмо имали оваквих проблема, било је скоро три пута више", казао је Вучић.

"Европи следи хаос; Србија ће успети"

Подсетио је да само Украјина и Грузија имају нижу цену струје за домаћинства од Србије.

Јуче је, наводи, потрошња електричне енергије у Србији била 116.830 мегават сати, произвели смо 99.000 мегават сати, а остало увезли.

"Било је јако лоше пре неколико дана, али ствари се стабилизују. Имамо пара за евентуалне додатне количине струје. Сутра и прекосутра чекају нас додатни разговори за гас. Идемо ка томе да умиримо ситуацију, иако потпуни хаос тек ступа у значајнијем делу Европе, то се види на свим берзама, а Србија ће успети да изађе из овога на начин да људи готово ништа не осете", поручио је.

Како је нагласио, наша индустрија троши много.

"То је доказ колико је земља напредовала и колико смо фабрика изградили. Индустрија је трошила 29 посто до 2012. године, а данас 50 посто укупне потрошње у земљи отпадају на индустрију", појаснио је.

Мораћемо, додаје, и да се постарамо за нове копове и нове машине, али и обновљиве изворе енергије.

Најквалитетнији угаљ

"Сваког дана 3.000 тона најквалитетнијег угља ће ићи у ТЕНТ, да бисмо поправили вредност колубарског угља", навео је.

Он је потом објаснио да је у Западној Тамнави најбољи угаљ, на нивоу од 6.000 килоџула.

"Зато смо замолили људе да 3.000 тона овог квалитетног угља буде додавано колубарском угљу како би се појачала његова калоријска вредност. Ја нисам стручњак за угаљ, али мој посао је да будем уз ове људе који вредно раде. Једна ствар је када тражите одговорност, а друго је када неко напада људе који обављају важан посао", казао је Вучић.

Готово немогуце да имамо "блекаут"

Он тврди да је енергетика, уз здравство, војску и храну, један од четири стуба за будућност.

Такође, председник Србије поручио је грађанима да је готово немогуће да имамо престанак система снабдевања струјом.

"Пре два дана то нисам могао да кажем, а данас могу да кажем да је готово немогуће да нас било шта изненади и да имамо престанак система, такозвани 'блекаут', да се догоде велики кварови. Издржаћемо и ову зиму без значајних проблема", подвукао је он.

Вучић је казао да ће сви људи имати струју и фабрике које ће моћи да раде, производе и доприносе нашој привреди.

"Данас много мање бринем него пре два дана. Сутра ћемо прикопчати у систем блок А6 у ТЕНТ-у", најавио је он.

Постојао план за гашење; Вучић: "Па да ли је то нормално?"

Окупљени рудари и радници су председнику честитали славу и известили га о количинама угља које су ископане како би грађани имали топле домове.

Вучић је обишао погоне, а потом и командну собу термоелектране "Костолац". Изненадио се када му је Милосав Томашевић из ЕПС-а рекао да је пре 2010. године чак постојао план да се угасе погони, пошто је то тада био тренд.

"Па да ли је то нормално?", запитао је Вучић и истакао важност овог постројења за енергетску сигурност наше земље.

Томашевић је рекао Вучићу да у термоелектрани има и угља и мазута, и свега што је потребно како би се наставило сигурно снабдевање електричном енергијом.

Стигло и послужење

Председник је радницима и рударима донео послужење.

"Посни колачи за наше највредније рударе који и данас обезбеђују струју за сваки дом у Србији. Бескрајно хвала и срећно", поручио је он у објави на Инстаграму.

"Љут сам на неке људе"

Што се тиче цена, Вучић је, подсетимо, раније рекао да наша држава то тренутно може да издржи, али да је веома важно да задржимо термо изворе и да, уз раст обновљивих извора, Србија мора да решава питање реверзибиле и балансирања енергије.

"На неке људе сам љут, јер нису обезбедили да угаљ не буде толико влажан и мокар", рекао је Вучић и додао да пре свега мисли, како је рекао, на "генералног директора (ЕПС-а), али и на све друге у систему".

Указујући на закључке састанка који је у петак одржао са представницима енергетског сектора и члановима владе, председник је рекао: "Замолио сам рударе Колубаре да сада ископавају 75.000 тона дневно нових откопа, да од Нове године скидамо 20.000 тона са депоније односно одлагалишта, да бисмо имали колико је могуће, јер нећемо имати ниједног тренутка пуну снагу због нижег квалитета угља, да мањом количином квалитетнијег угља из Дрмна пребацујемо 3.000 тона за Обреновац да бисмо мешали са мање квалитетним угљем".

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА