Најновије

Изађи на референдум и заокружи НЕ

Савестан домаћин не расписује Референдум у оваквим околностима. Садашња Скупштина, која је нелегитимна, овако битну промену у друштву није смела да преузме на себе.

Душко Кузовић (Фото: Промо)

Пише: Проф. др Душко Кузовић, председавајући Иницијативног одбора Удружења грађана „Сви против Рио Тинто и рудника литијума”

За писмене људе, Референдум, у време дубоке кризе друштва на свим нивоима, два месеца пред изборе, уз потпуно отсуство јавног дијалога, уз апсолутну медијску блокаду, само доказује да намере предлагача нису добре, па чак ни часне.

Ко позива на бојкот мора најпре да одговори: Како ће да живи целокупно друштво наредне четири године, уколико у њега буде уграђено овако болесно решење?

Свесни смо да не постоји минимум гаранција, правних и политичких, да ће спровођење Референдума бити поштено и часно. Одговор на то је слога, а посебно слога оних који сматрају да је једини правилан одговор - НЕ.

Потпуна медијска тишина прекрива Референдум и долази од оба медијска блока. Зашто тако мало људи зна о опасности која долази са Референдумом? Не постоји медијска равноправност заступника различитог мишљења у медијима, нити постоји јавна дебата.

Поврх свега, значајан број дана кампање је искључен празницима. То је уобичајено понашање власти, и понавља се по ко зна који пут. Време је да оду са власти, а многи и пред Суд народа!

Јасан знак лоших намера власти је да носиоци супротног мишљења неће бити заступљени у органима за спровођење Референдума (о чему Закон о Референдуму не садржи ни слово). То сугерише велику опасност да свако мишљење супротно ставу Власти, је унапред осуђено на неуспех.

Томе треба додати и политичку чињеницу да Власт нипошто неће допустити пропаст Референдума, поготово не уочи избора.

Све околности говоре о намери референдумске крађе, и легитимизовања исте пре него о одбрани Устава. Доведени смо пред свршен чин и у оваквој ситуацији је тешко наћи добро решење. Морамо да размишљамо у правцу коришћена допуштених средстава борбе у одбрани Устава. Један од њих је што масовнији излазак грађана и заокруживање НЕ!

Хитно усвојене измене Закона о Референдуму су козметичке, и оне су срамна подвала Власти грађанима, а посебно својим гласачима.

Овај Референдум нас учи, да суштина измена Закона о референдуму би морала ићи у правцу законских гаранција за равноправни приступ медијима свих опција. Потом, нужност равноправног учешћа у органима за спровођење Референдума представника супротне опције. Наравно, о томе у Закону, ни у Изменама закона, нема ни речи.

Излазни кворум, који није регулисан Уставом, је могао и морао бити уређен Законом. Устав томе није био препрека! Али је Власти у Србији, која као да је заступник страних интереса, стало да додатно наруши „тврдоћу“ Устава и мења га у правцу у коме јој се прохте.

Који су разлози да грађани изађу и јасно (а можда и јавно) заокруже НЕ?

Овај Референдум је показна вежба Власти за све будуће референдуме (избацивање Косова и Метохије из Устава, Рио Тинто, експроријација земљишта према потребама страних компанија, обавезна вакцинација). Због овог, и због свих будућих референдума којима већ видимо јасне обрисе у скоријој будућности, никако не би смели дозволити крађу на овом Референдуму.

Уколико Референдум успе, Судска грана власти постаје заробљеник овако болесног решења. Са њим ће заробити цело наше друштво наредне четири године. То не смемо дозволити – превише смо изгубили.

Нема више изговора! Тражимо квалитетно правосуђе, а овај Референдум нас удаљава од тога.

Повлачења више нема. Морамо ићи у битке. Знамо да са друге стране немамо поштеног противника. Позивам академску заједницу да помогне грађанима и лаицима да боље разумеју опасност која долази са овим Референдумом. Позивам правнике, судије, тужиоци, државне службенике – потребни сте на фронту! Позивам сваког грађанина да се укључи у одбрану домовине, сада вас треба више него икада до сада.

Изађи на Референдум и заокружи НЕ.

Извор: Srbin.info

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА