Најновије

ТО ЋЕ БИТИ ЕПСКИ РАТ СА "ЗМАЈЕВИМ МЕДВЕДОМ"! У Вашингтону не спавају, шта ако осква крене на Кијев, а Пекинг на Тајпеј...

Шта ће се догодити ако Сједињене Државе имају два ратна попришта са којима се суочавају? Два жаришта у исто време? Могу ли САД ово да поднесу? О сценарију се „прилично активно расправља у Вашингтону“, рекао је за Јаху њуз Маркус Цинер, истраживач у немачком Маршал фонду. Вашингтон разматра такав сценарио у случају да Русија изврши инвазију на Украјину, а Кина на Тајван.

Према Цинеровим речима, Русија и Кина немају друге опције осим да заједно сарађују. Кини је потребна енергија из Русије, а Русија жели да Кини продаје енергију и оружје.

"Али сада, изгледа да има више свеобухватних циљева за обе стране, а један од њих је дефинитивно да се супротстави Сједињеним Државама", сматра Цинер.

Самир Пури, виши сарадник за урбану безбедност и хибридни рат на Међународном институту за стратешке студије у Сингапуру, рекао је за Јаху њуз да Русија и Кина деле исту жељу да се ослободе и доминације и санкција САД.

„Зближавање Русије и Кине је један од одлучујућих фактора модерне геополитике. Две земље доминирају Евроазијом. Имају два од пет сталних места у Савету безбедности УН. Оне су две од осам држава нуклеарних сила. Чињеница да су се приближиле променила је ствари", рекао је Пури.

Ако би Кина и Русија притекле једна другој у помоћ током рата, ако би потписале споразум о међусобној одбрани, то би променило игру за цео свет, додао је он.

Велина Чакарова, директорка Аустријског института за европску и безбедносну политику у Бечу, назвала је партнерство Кине и Русије „змајевим медведом“. Две силе већ дуги низ година воде стратешку сарадњу, рекла је она.

"Русија је била суочена са кризом егзистенцијалних размера. Тада је Кина ускочила, увела различите мере, интервенисала је њихова централна банка и дала гаранције које су помопгле спас руске валуте", рекла је Чакарова, додајући да је ово само један од многих примера да је ово нешто много "системскије" од пуког збира ад хок догађаја.

Јаке везе Москве и Пекинга сигурно ће у будућности резултирати и новим уговорима о војној и стратешкој сарадњи, а сваки сценарио сукоба у којем би Русија и Кина биле на једној, а САД, НАТО и поједини савезници Вашингтона у азијско-пацифичком региону на другој, резултирао би епским сукобом, у којем многи у старту виде победника.

Чак и ако се Русија изврши инвазију на Украјину, мало је вероватно да ће Кина напасти Тајван, барем не у наредних неколико месеци, јер је домаћин Зимских олимпијских игара.

Током своје годишње конференције за новинаре 23. децембра, руски председник Владимир Путин је прокоментарисао наводе о руским плановима да изврши инвазију на Украјину. Према Путиновим речима, изгледа да Украјина ради на трећој операцији у Донбасу. Постоји осећај да смо упозорени“, истакао је Путин. Према томе, Русија треба да одговори и уради нешто.

Руски председник Владимир Путин и његов кинески колега Си Ђинпинг разговарали су 15. децембра о стварању независне инфраструктуре за сервисирање трговинских операција између две земље (аналогно СВИФТ-у) искључујући учешће других држава.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА