Најновије

Шта ће се десити уколико Украјина нападне Донбас - да ли ће Вучић морати да уводи санкције Русији?

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић критиковао је одлуку Владе Србије да се придружи новом пакету европских санкција против Белорусије, назвавши је „срамном и непромишљеном“. 

Млађан Ђорђевић (Фото: Јутјуб)

„У најгорим моментима деведесетих, када је Србија грцала под санкцијама, Белорусија је одбијала да се придружи ембаргу и увек била уз нас“, каже Ђорђевић.

Он је подсетио  да српски народ још увек памти конвоје белоруске хуманитарне помоћи који су стизали у нашу земљу.

Лидер Ослобођења је додао да је одлука да се уведу санкције „љага на часном образу Србије“.

„Санкције пријатељској земљи, која стопроцентно подржава Србију по питању Косова и Метохије, не само да је срамотно, него и непромишљено. Посебно јер се све то ради само да би нам ЕУ отворила један од преговарачких кластера“, каже Ђорђевић.

Према његовим речима, проблематично је што се ради о кластеру који се бави енергетиком и животном средином.

„Ових дана смо сведоци да су напредњаци урнисали енергетски систем,питање је колико струје имамо за ову зиму, а о загађењу и уништењу животне средине да не говорим. И сада зарад мало тапшања по рамену по тим темама, Влада вређа пријатељску земљу“, објашњава председник покрета Ослобођење.

Ђорђевић је упитао да ли то значи да ће се Србија ускоро придружити и санкцијама против Русије.

„Шта ће се десити уколико Украјина нападне Донбас и сукоб ескалира? Да ли ће Вучић морати да уводи санкције Русији? Како ће то утицати на снабдевање Србије гасом и на руску заштиту српских националних интереса на Косову и у Републици Српској“, пита лидер Ослобођења.

Према његовој оцени, Вучићев режим је већ затегао односе са Москвом, највише по питању избора новог Високог представника у БиХ, коме се Русија противи, а Београд га подржава.

„Вучић зарад подршке за опстанак на власти спроводи западну геополитичку агенду унитарне Босне и независног Косова“, оптужује Ђорђевић.

Како је навео, претходних дана је интензивно разговарао са пријатељима из врха руске и белоруске политике, којима је пренео пријатељске поруке српског народа, те нагласио да „санкције нису став српског народа, већ режима“.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА