Најновије

ВЛАЈКИ ЗА ПРАВДУ - НОВИ СУКОБ КРШЋАНСТВА И ИСЛАМА У БиХ: Улога Додика у онемогућавању америчко исламског џихада на Балкану

Амерички политолог Хунтингтон је 1993. године, најавио да ће у слиједећим деценијама главни сукоб у свијету бити између кршћанства и ислама – и то у Босни и Херцеговини! То се, наравно десило, али на локалном нивоу. Првенствено се радило о сукобу између Срба и муслимана, али су се Србима прикључили Хрвати. То је трајало све до 1994. године када је, на инсистирања Америке, потписан Wасхингтонски споразум, којим је створена Муслиманско-Хрватска Федерација. Хрвати су, притом били колосално преварени и тијеком времена су буквално постали „муслиманско цвијеће“. Слиједеће године је потписан Дејтон и Срби су добили своју Републику Српску која је, практично, била држава.

Eмил Влајки (Фото: Правда)

Пише: Емил Влајки

Америка је онда била једина суперсила и поиграла се и са Хрватима и са Србима. Из потпуно кривих, бизарних, антиповијесних разлога, сматрала је да је њезин национални интерес исламизација Балкана. То је радила како би се у Еуропи створило перманентно жариште што би онемогућавало њену истинску интеграцију. Увелико је припремала стварање Косова Републике, Wасхингтонским споразумом је подредила Хрвате муслиманима који су тијеком рата промијенили назив у Бошњаке, а за Србе је мислила: лако ћемо с њима. Имат ће пар мјесеци скоро па државу, а онда ћемо их средити Високим представником, бонским овлаштењима, PIC-ом (Савет за спровођење мира) и Уставним судом БиХ. На тај ће начин БиХ постати муслиманска, „грађанска“ држава. Скоро да су успјели у томе!

Тешко је рећи због чега је Милорад Додик од послушника Запада постао велики Србин. Да ли зато што је то одувијек био, па је преварио Запад својим, почетним сервилним понашањем. Или је то због тога, како опозиција мисли, што је на власти гомилао велико богатство па је варао народ представљајући се као велики Србин. Можда је у питању једно и друго; то се никада неће сазнати. Али оно што сигурно знам, а знам га, то је да он стварно води битку за еманципацију српског народа у БиХ.. И не само то. Тијеком времена, постао је најчувенији свјетски антиглобалиста који је у овом часу успио поразити највеће свјетске, западне силе! Тиме се једино могао похвалити Кастро и сада Мадеро.

Што је најљепше у свему, и опозиција у Републици Српској је њиме задивљена. То што га непрекидно напада, само је израз љубоморе коју осјећа према њему. Ево како Младен Босић, некадашњи предсједник главне опозиционе странке, СДС-а, говори актуално о њему, а поводом постојеће кризе (ТВ извјештај):

"Додик тргује и на неки начин је успио да побољша своју позицију, јер више нико не говори о проблему у Републици Српској, него у Федерацији БиХ о односу Хрвата и Бошњака", казао је Босић и додао да је Додик успио да преживи пријетњу санкцијама.

"Додик је добио прву рунду, преживио прве ударе и сада легализује своје ставове... Ушло се у фазу разговора", казао је Босић и навео да су Додикови захтјеви о враћању надлежности с нивоа БиХ били само на нивоу пријетње.

"Ова криза у БиХ је интернационализована и чини ми се да је Додик добио значајну подршку на међународном плану за себе", казао је Босић, наводећи да је Додик  добио подршку Словеније, Хрватске, а ту је и Србија.
"Интеренсантна је и улога Турске у свему овоме, а ту је и Мађарска и Пољска", рекао је Босић.

Каже да је подијељена улога међународне заједнице - ко је на чијој страни?

Ни највећи поштоваоци Додика се не би тако лијепо могли изразити о њему!

Један други опозиционар о којем се много прича, а и он својим неукусним, букачким  изјавама то провоцира, вели да је

Додик издајица зато што у овом часу фолира да хоће да хоће да врати надлежности. Он то, уствари неће, и отишао је код

Путина да би касније могао рећи како му је Путин то забранио. Наравно, овај интелигент ни не зна што је рекао. Наиме, ако се покаже да Додик није фолирао и да ће стварно вратити надлежности, онда ће он, за ову индивидуу, бити, не издајица, него истински херој!

Што тек да кажемо о Шаровићу, лидеру СДС-а, који непрекидно тврди како је Додик у свему у праву, само што то настоји постићи неадекватним методама.

Све у свему, СВИ СУ ОНИ ИСТИНСКИ ДОДИКОВЦИ, знали они то или не. Једини који међу њима има нешто мозга и чека свој момент, а зато је од Запада и припремљен, је Драшко Станивуковић. Он у овим часовима кризе мудро шути, што показује његов нескривени презир према опозицији. Он ће се ако/када се дочепа власти, бити двоструко већи додиковац од Додика. Примјетно је, да Запад константно гријеши приликом избора Срба који би требало да буду његови полтрони. Али, вратимо се нашој теми. 

Народ вели да врч иде до воде док се не разбије. Чудно је, како су Американци уопће могли помислити да ће се њихова антиеуропска игра на Балкану моћи реализирати. Уништавајући Републику Српску и стварајући

БиХ исламску државу, испровоцирали су Додика на дјеловање Инцковим законом и најновијом одлуком Уставног суда БиХ којом се Републици Српској одузимају шуме.

Када су се на Додика оборили мислећи: лако ћемо с њим, тјерали су лисицу, а истјерали Годзилу. Одједном се показало да су хрватско-муслимански односи у Федерацији далеко опаснији за БиХ од Додиковог дјеловања! Подсјетимо се, због чега су Хрвати у овом ентитету имали статус „муслиманског/Бошњачког цвијећа“.

На државној разини:

•    Високи представник у ожујку 2001. смјењује изравно изабранога хрватског члана Предсједништва због улоге у Хрватском народном сабору!

•    Други Високи представник у ожујку 2005. смјењује изравно изабранога хрватског члана Предсједништва!

•    На једним  предсједничким изборима, укупан број људи који су гласовали за хрватскога члана Предсједништва био је нешто више од 556 тисућа гласова, што је засигурно више него укупан број Хрвата с правом гласа у цијелој држави.

На ентитетској разини:

•    У листопаду 2000., намеће се начин бирања заступника у Дом народа Федерације. Хрватске заступнике у тај Дом до тада су бирали само хрватски заступници, а бошњачке Бошњаци, у жупанијским скупштинама. Након тих промјена, делегате у Дом народа бирају сви заступници.

•    У Заступничком Дому Парламента Федерације, заступника Бошњака има више од 2/3, што омогућује прегласавање на сваком подручју.

•    Предсједник Федерације најчешће долази из странке која у Парламенту има два заступника (од 98), и на то је мјесто изабран гласовима углавном бошњачких заступника СДП-а.

•    Укинута је одредба према којој се у Влади Федерације одлуке које се тичу виталних националних интереса доносе консензусом, чиме је омогућено прегласавање у корист Бошњака.

Хрватима је, коначно, било доста свега. Човић се удружио са Додиком (католичанство + православље) у борби против америчке политике исламизације БиХ. Резултат тога је садашња таква криза коју нитко на свијету не може ријешити. Младен Босић је потпуно у праву када вели да „више нико не говори о проблему у Републици Српској, него у Федерацији БиХ о односу Хрвата и Бошњака“.

Бошњаци сада тврде како су им Хрвати забили нож у леђа. Ево једне од изјава једног од бошњачких политичких лидера:

Што се ХДЗ-а тиче, морам бити веома прецизан, видим да је ту било неких дилема. Начин њиховог гласања у Дому народа БиХ не служи на част појединцима из Хрватске демократске заједнице, јер за нас Бошњаке је то нека врста ножа у леђа – навео је Радончић, .

Ствар је у томе што, ако би Хрвати истински постали конститутиван народ у БиХ, Бошњаци би, практично, били онемогућени да врше власт у Федерацији. Питање је, како су уопће могли помислити да ће моћи завладати Босном и Херцеговином и подчини ти себи два кршћанска народа. Како су опће могли помислити да ће нетко повјеровати у њихову „грађанску оријентацију“. ИСЛАМ И ГРАЂАНСКА ДРЖАВА, гдје тога  има?

Можда ће се на крају показати да Додик све ово ради због предстојећих избора мада, овај пут, не мислим да је то точно. Додуше, више бих волио да нисам у праву, јер би се онда избјегли оружани сукоби. Али, чак и да је тако, он је већ пуно урадио за Републику Српску и српски народ. Ипак, изнад свега, успио је пробудити Еуропу, показавши, можда несвјесно, да је садашња криза и прави сукоб у Босни и Херцеговини онај између кршћанства и ислама.

Остале текстове Емила Влајкија читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА