Најновије

"Ни једна развијена земља не бирају судије по принципу по којем се сада предлаже да Србија уведе"

Српска радикална странка позива грађане Републике Србије да изађу на референдум 16. јануара, да заокруже „не” и да се успротиве предложеним уставним променама које нарушавају принцип поделе власти, које ће увести корупцију као примарни начин функционисања нашег правосуђа и које се у Србији спроводе искључиво под притиском из иностранства, изјавио је данас потпредседник СРС Александар Шешељ.

- То најбоље говори чињеница да оно што је предложено и оно што се захтева од стране Венецијанске комисије и Европске уније да Србија промени у свом Уставу у области правосуђа не постоји ни у једној земљи Европске уније као општи принцип. Дакле, ни Немачка, ни Француска, ни Аустрија, ни било која развијена земља не бирају судије по принципу по којем се сада предлаже да Србија уведе. То је диктат из иностранства који покушава још више да разбије наше институције и који има за циљ да покаже да Србија није суверена држава. Када Србија прихвата да свој Устав промени под притиском из иностранства, показује да нема довољно суверености у одлучивању – каже Шешељ.

Он каже да је скандалозно да у процес промене Устава улази једнопартијска скупштина, дакле скупштина у којој је представљена искључиво власт.

- Скупштина као таква нема легитимитет да врши процес уставних промена. Ми због тога позивамо грађане да се на референдуму 16. јануара изјасне против таквих предложених промена. Ми ћемо организовати наше симпатизере и чланове да изађу на референдум. Узећемо учешћа у гласачким одборима које ће организовати Републичка изборна комисија и учествоваћемо у том процесу. Ми, дакле, сматрамо да уколико нешто у Уставу не ваља, онда Устав треба променити. Али, Устав треба променити тако да буде по мери грађана Србије који су га и донели, а не да буде по мери било које међународне организације која то од Србије захтева – каже Шешељ.

Он сматра да Србија већ једном треба да раскрсти са слушањем сваког диктата који долази са Запада.

- Сведоци смо да већ 20 година, како траје такозвани процес европских интеграција, не само што Србија уопште није ближа чланству у Европској унији, већ је на том путу увек морала да буде сервилна, да пристаје на разне захтеве из иностранства. То никада није било у оквиру српског националног интереса, нити у оквиру интереса било ког грађанина Србије – рекао је Шешељ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА