Најновије

Бошко Обрадовић: Ово је прекретница - са „Рио Тинтом” треба да оде и Вучић

- Јучерашњи излазак преко 100.000 грађана на улице више десетина градова и општина широм Србије, као и подршка највећег спортисте света Новака Ђоковића овом новом „догађању народа”, представља прекретницу на српској политичкој сцени - каже лидер Двери Бошко Обрадовић.

Обрадовић и Вучић (Фото: Јутјуб)

Он сматра да је послата је више него јасна порука Вучићевој власти да „Рио Тинто” неће проћи и да престану да покушавају да на разне начине намећу долазак ове по злу чувене стране мултинационалне компаније која где год да је пословала у свету иза себе је остављала еколошку и сваку другу пустош.

- Грађани Србије не дају дедовину и неће дозволити да им власт угрози еколошку и здравствену безбедност. Вучић и његови министри, пре свега Ана Брнабић и Зорана Михајловић, доказани агенти страног интереса у Влади Србије и лобисти за „Рио Тинто”, могу да наставе да на томе инсистирају, али то ће бити њихов политички крај. На све досадашње афере криминала и корупције у врху власти, укидања демократије, независних институција, слободе медија и поштених избора, ово са „Рио Тинтом” је прелило чашу и може им политички доћи главе. То би било и поштено – да ова власт оде истовремено кад и „Рио Тинто” – каже он.

Обрадовић тврди да је садашња власт од Србије направила колонију, о чему сведочи распродаја преосталих природних и привредних богатстава Србије у време Вучићеве владавине: РТБ Бор (бакар и злато), ПКБ (пољопривредно земљиште и производња хране), Аеродром Београд и преплаћени радови на великим инфраструктурним пројектима који се финансирају из страних зајмова (саобраћај), Комерцијална банка (домаће банкарско тржиште кога више нема)...

- Након што је због привилеговања страних компанија у односу на домаће предузетнике најпре доведен у питање домаћи економски развој, додатно је угрожена домаћа привреда неодговарајућом помоћу у вези са негативним последицама пандемије. Врхунац ове катастрофалне економске политике служења страним економским интересима десио са режимским лобирањем за отварање рудника литијума у Србији од стране „Рио Тинта”. Иако је тачно да је бивша власт дала прве дозволе за истраживање литијума у Србији, садашњи режим крије истину да су управо они продужили те дозволе издате у време прошлих власти када су истекле у време њихове власти, као и да су дали многе нове дозволе за истраживања широм Србије. Оно што је представљало корак даље у односу на прошлу власт јесу припреме за отварање рудника литијума у Лозници које се очитавају у доношењу просторних планова, откупу земље од локалног становништва и изградњи саобраћајница за потребе рудника, посебно имајући у виду онај скандал са давањем јавних овлашћења „Путева Србије” за изградњу пута једној страној компанији. Дакле, Вучићева власт суштински стоји иза доласка „Рио Тинта” у Србију и настојања страних корпорација да заштите животну средину у својим државама, а од Србије направе депонију и јаловиште. Јер, како другачије објаснити да Немци не желе да рударе и ископавају литијум иако се у Немачкој налазе највећа и најбогатија налазишта литијума у Европи? – рекао је Обрадовић.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА