Најновије

Миливојевић: Вучић макар као грађанин разуме да је Закон о експропријацији правни нонсенс

Политиколог Цвијетин Миливојевић оценио је данас да најављене измене Закона о експропријацији, који још увек није званично усвојен, служе председнику Србије Александру Вучићу да на неки начин ублажи протесте, али сматра и да Вучић, макар као градјанин, разуме да је тај закон „правни нонсенс“.

„Има нешто што је свима пало у очи, па и самом Вучићу, да је ненормално и нехумано да за извршење имате пет дана рока, да уколико у тих пет дана не прихватите понуду за експропријацију, остаје вам само да се иселите из своје куће или са своје парцеле и да онда тужите државу, а мало је оних који су добили државу на суду“, рекао је Миливојевић за агенцију Бета.

Он је оценио и да организатори протеста који су дефинисали захтеве њима заправо само „чепркају по површини“, јер ти захтеви Вучића „не могу да заболе“ и додао да он може да усвоји те мале промене, али да ће то „искористити да се представи као председник свих градјана“.

Миливојевић је нагласио да нема потребе ширити те захтеве, већ је неопходно само их „уозбиљити“, односно тражити комплетно повлачење спорних закона, а не само њихових делова, чиме би се дао мотив демонстрантима да и даље излазе на блокаде.

„Такодје, захтевати да до тренутка док се не обезбеде онакви технолошки услови за експлоатацију литијума, какве на пример чека и Немачка која је највећи резервоар литијума у Европи, али не експлоатише док не буде обезбедјена безбедна технологија, да Србија тако]е до тада, не само Рио Тинту, него било којој другој компанији која хоће да експлоатише литијум у западној Србији то забрани“, казао је Миливојевић.

Према његовим речима, Вучић је одласком у Горње Недељице желео да покаже да је председник градјана који је у једној кризној ситуацији која се тиче здравља градјана и уважавања животне средине, да хоће саслуша њихове проблеме и покуша да их реши.

„Тако треба да разговара прави председник Србије. Али има ту један мали проблем. Он је тамо дошао у функцији председника Српске напредне странке и он је дошао тамо, нажалост, да даље дели градјане. Да они који су против Рио Тинта, представи као дефакто опозицију“, оценио је Миливојевић.

Истакао је да би једно од могућих решења да се таква ситуација уреди било то да Вучић испуни своју уставну обавезу, на основу које председник Србије не може да обавља другу јавну функцију.

Миливојевић је подсетио и на замерку европског комесара за проширење Оливера Верхејија који је упутио Вучићу приликом доласка у Београд.

„Ја цитирам и Верхејија и Вучића – ‘Европска комисија ми замера да сам вршећи функцију председника републике помагао странци чији сам председник да победи’. У самој тој реченици имате један апсурд. Он је свестан да крши устав“, истакао је Миливојевић.

Извор:Danas.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА