Најновије

ЗЕЛЕНСКИ "ОТКРИО" ЦИЉ РУСИЈЕ: Тражи хитно уједињење

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је данас пред Генералном скупштином Уједињених нација да је циљ Русије да својом инвазијом претвори Украјину у оружје против „међународног поретка заснованог на правилима”.

„Многа места у сали Генералне скупштине могу да постану празна ако Русија успе са својом издајом и агресијом”, рекао је Зеленски и додао да Русију треба зауставити.

У свом првом обраћању Уједињеним нацијама, украјински председник рекао је да се свет мора ујединити како би победио руску агресију у Украјини, пренео је Си-Ен-Ен.

„Јасно је, покушај Русије да искористи несташицу хране на глобалном тржишту у замену за признање неких, ако не и свих, освојених територија. Русија лансира цене хране као оружје. Њихов утицај се протеже од атлантске обале Африке до југоисточне Азије”, рекао је Зеленски.

Он је указао на то да Русија покушава да блокира снабдевање гасом и нафтом европских земаља које су од ње зависне, називајући то „енергетским оружјем”.

Зеленски је апеловао на светске лидере да обуздају руску употребу нуклеарних електрана.

Такође је навео да је рат у Украјини последњи на дугачкој листи руских сукоба.

„Мржња против једне нације, ту се никада не зауставља. Сваке деценије Русија почиње нови рат. Делови Молдавије и Грузије остају окупирани. Русија је Сирију претворила у рушевине. Русија је скоро прогутала Белорусију. Очигледно прети Казахстану и другим балтичким државама”, поручио је Зеленски.

Он је рекао да ради на глобалном мировном самиту, али није навео када ће он бити одржан.

У свом говору Зеленски је осудио, како је навео, ратну праксу Русије да насилно одводи украјинску децу у Русију, назвавши је „геноцидом”.

„Знамо имена десетина хиљада деце и имамо доказе о стотинама хиљада других које је Русија киднаповала на окупираним територијама Украјине и касније депортовала”, рекао је он.

Председник Украјине је истакао да су лучки градови и инфраструктура предмет све чешћих напада Русије, као и да Украјина ради на успостављању копнених рута за извоз украјинске хране и позвао лидере да подрже те иницијативе, преноси Танјуг.

СВЕ ЈЕ ГОТОВО - РАТ ПОЧИЊЕ: Друго велико жариште у Јерменији

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА