Најновије

МИЛИТАРИЗАЦИЈА МЕСЕЦА: Пентагон и НАСА имају заједнички план, Русија се оштро противи

Пентагон би могао да постане могући бранилац будућих НАСА-иних база на Месецу. ОРесори појачавају сарадњу између цивилних и војних пројеката усред спољних претњи, наводи The Wall Street Journal позивајући се на изворе.

Лунарна станица (Илустрација: Pixabay)

Напомиње се да ће се заштита Пентагона проширити и на америчке комерцијалне операције за вађење воде и минерала на Месецу. Ресори такође планирају да проучавају регион око Месеца и продужавају радни век сателита. Многи детаљи пројеката су класификовани или су у фази израде.

Као што лист наглашава, разлог таквом споју напора била је све већа спољна претња Москве и Пекинга, чији је циљ да изазове америчке свемирске интересе. То се нарочито може учинити противсателитским оружјем, ометачима и другим „потенцијално непријатељским технологијама“, каже се у чланку. Пентагон намерава да искористи цивилну стручност да би стекао предност у овом потенцијалном подручју ратовања.

Прошлог октобра, НАСА и Европска свемирска агенција (ЕСА) потписале су споразум Артемис о заједничкој изградњи лунарне орбиталне станице Гејтвеј. Дмитриј Рогозин, генерални директор Роскосмоса, одбио је да потпише споразуме, рекавши да су програм Артемис и повезана лунарна станица Гејтвеј „амерички оријентисани“.

Рогозин је рекао да су милитарија Месеца и таква истраживања на Земљином сателиту недопустиви.

О крају Америке прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА