Најновије

ЗАСТРАШУЈУ НАСТАВНИКЕ: Да ли ће ученици моћи да користе бесплатне PDF уџбенике?

Хоће ли ученици трећег и седмог разреда моћи да користе бесплатне уџбенике у PDF-у који су објављени на сајту Фондације "Алек Кавчић" - besplatnabiblioteka.com, знаће се половином априла до када школе имају рок да се определе за уџбенике одређених издавача.

Учење преко компјутера (Фото: Pixabay)

Наiме, Фондација "Алек Кавчић" објавила је у PDF-у уџбенике за трећи и седми разред Завода за уџбенике, а да би ученици могли да их користе у настави школе морају да се определе за Заводове уџбенике.

И док је поступак проф. Александра Кавчића, оснивача Фондације која носи његово име, наишао са једне стране на позитивне реакције у јавности, са друге стране разљутио је издаваче уџбеника који кажу да уџбеници објављени у PDF-у нису бесплатни, јер да би их ученици користили морају да се у фотокопирницама штампају, а да то кошта.

Половином јануара Удружење издавача уџбеника проследило је допис директорима и наставницима школа, који иначе треба да одаберу до половине априла из којих уџбеника ће учити ученици трећег и седмог разреда у њиховим школама.

Издавачи у допису школама кажу да се PDF фајлови уџбеника који се налазе на сајту Фондације не налазе у Каталогу одобрених уџбеника и да не могу бити одабрани као званични уџбеници у школи.

Наводе да цена одштампаног фајла неће бити повољнија у односу на просечну цену уџбеника на тржишту.

Додају да Фондација "Алек Кавчић" није наведена у Каталогу, као носилац издавачких права и обавеза над материјалима које оглашава.

Упозоравају да одабиром PDF фајлова са сајта Фондације, ученици немају гаранцију да ће имати припадајуће дигиталне уџбенике, те да би школа могла доћи у ситуацију да не може да настави започети процес дигитализације.

Потез Кавчића називају маркетиншком кампањом и скрећу пажњу родитељима да се запитају зашто Фондација намеће школама PDF фајлове (уџбенике) које наставници у претходној години нису бирали или су бирали у малом проценту.

Постављају питање да ли ученици треба да користе наставне материјале које су наставници у прошлогодишњем избору сматрали најмање квалитетним.

Кавчић на допис Удружења издавача уџбеника школама одговара саопштењем у коме каже да нигде у Закону о уџбеницима не стоју да се PDF уџбеника не сме окачити на интернет, те да ако нешто није изричито забрањено, то је аутоматски дозвољено.

Тврди да је уџбеник у PDF формату легитиман уџбеник и позива се на одредбу Закона о уџбеницима која каже:

"Уџбеник је основно дидактички обликовано наставно средство, у било ком облику или медију, .... који је одобрен у складу са законом" и додаје да Закон ни једним чланом није навео доњу границу цене уџбеника на тржишту, те да не постоји клаузула која каже да је забрањено делити бесплатне примерке путем интернета.

Категоричан је да је цена штампе ствар слободног тржишта и да ће издавачи чије писање уџбеника спонзорише Фондација Алек Кавчић понудити тржишну цену штампе и дистрибуције укориченог легитимног уџбеника од само два динара по страници.

Наводи да Фондација Алек Кавчић није издавач, али има право да буде спонзор уџбеника оних издавача који уђу у сарадњу са Фондацијом. Ни један члан Закона не брани било ком издавачу да има добротворну организацију за спонзора писања уџбеника.

На примедбу да уџбеници на сајту бесплатнабиблиотека.цом "нису у Каталогу" министарства, одговара да Закон јасно каже да уџбеници који имају "број и датум издавања решења о одобрењу рукописа уџбеника" улазе у Каталог.

"Сви уџбеници на сајту бесплатнабиблиотека.цом имају изложен "број и датум издавања решења о одобрењу рукописа уџбеника" у самом уџбенику.

У саопштењу Кавчић још каже да издавачи у допису школама застрашују директоре и наставнике без цитирања Закона и да је то још један недозвољен притисак на просветне раднике и још један вид корупције.

Како се цео старачки дом разболео после Фајзерове вакцине, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА