Најновије

ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су кандидати за наследника патријарха Иринеја! Одлучиће Свети Дух

Ближе се избори за новог патријарха Српске православне цркве, а према сазнањима нашег портала из два различита извора кандидати су мање више познати.

Владике Порфирије и Иринеј Бачки (први и други с лева) већ фигурирају као сигурни кандидати, док је трећи, Јован, под знаком питања (фото: Јутјуб)

Према наводима нашег извора блиског СПЦ, Свети Дух би требало да бира између коверти са именима владике Порфирија, Иринеја Буловића и Јована Шумадијског.

Међутим, други извор из Патријаршије открива да прва два кандидата јесу Порфирије и Иринеј Буловић, али да име трећег још није усаглашено.

- Тачно је да епископ Шумадијски Јован фигурира као најозбиљнији кандидат за трећу коверту, али то још није потврђено. Иначе, занимљиво, трећа коверта увек побеђује, па према томе, онај ко буде трећи кандидат, биће патријарх. Тако је био случај и са патријархом Павлом и са Иринејом Нишким - каже наш саговорник.

Према Уставу СПЦ Синод бира три кандидата, а сваки од њих мора прикупити довољан број гласова. Потом се патријарх бира жребом, односно како се верује, Свети Дух бира ко ће представљати СПЦ. Овакав избор је увео патријарх Герман, а како се прича, то је био његов план да осујети комунисте да након његове смрти постављају патријархе. Чини се да тај метод и данас мрси рачуне политичарима.

А ево у ком храму ће се обавити избор патријарха, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда, Н.Б.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА