Најновије

СРАМНО! ПЛАН МИЛА И ПОЈЕДИНАЦА ИЗ НОВЕ ВЛАСТИ: Одлаже попис за 2025. годину јер се плаши да се не сазна колико има Срба

Срамни план да се спречи редовни попис становништва у Црној Гори заказан за април с јединим циљем да тамошња и међународна јавност ни случајно не сазнају колико Срба има у тој држави.

Ђукановић (Фото: predsjednik.me)

Како се сазнаје из поузданих извора у Подгорици, бивши режим Мила Ђукановића, очигледно уз подршку делова нове власти коју предводи тамошњи премијер Здравко Кривокапић, разрадио је стратегију којом ће попис бити одложен чак до 2025. године.

Уцењивали људе

- Њихова је процена, боље речено огроман страх, да би се народ у Црној Гори на крилима рушења Милове власти коначно слободно изјаснио о националној припадности. Тако би се видело колико Срба заиста има у овој држави, то јест да то није 28 одсто, што је резултат прошлог пописа, већ много више - објашњава саговорник из Подгорице.

Додаје да су пред прошли попис људи уцењивани да ће остати без радних места ако се изјасне као Срби, да је многима прећено, некима су нуђене паре...

Истовремено у Побједи, у тексту који није случајно пласиран, попис је наводно немогуће организовати у априлу, како је било планирано, због неусвајања буџета за ову годину и више процедуралних ствари које још нису завршене.

- Више извора листа рекло је да је попис немогуће одржати у априлу јер буџет за ову годину још није усвојен. Предлог буџета ће се наћи пред посланицима тек у марту, а осим тог акта, кључни услов за реализацију пописа је усвајање закона. Проблем је и епидемиолошка ситуација - објавила је Побједа, а као ударну вест пренела ТВ Црне Горе.

Небулозни разлози

У истом тону је и објашњење да би онда попис могао да буде одржан тек 2025, с обзиром на то да "директне препоруке ЕУ и УН забрањују попис становништва у изборним годинама". А према тумачењу Мила Ђукановића и његових сарадника у новој власти, свака следећа година до 2025. је изборна: наредна 2022. је година локалних избора, 2023. одржаће се председнички, а 2024. је термин за одржавање редовних парламентарних избора.

Коначно, да појачају утисак, наводе и да би попис било тешко одржати и због тога што Управа за некретнине није ажурирала орто-фото снимке (приказ територије државе из ваздуха), а није завршен ни регистар кућних бројева, улица и тргова (адресни регистар).

Изговори за одлагање пописа

1. Епидемиолошка ситуација

2. Није донет закон о попису

3. Није усвојен буџет

4. Управа за некретнине није ажурирала орто-фото снимке (приказ територије државе из ваздуха)

5. Није завршен регистар кућних бројева, улица и тргова (адресни регистар)

Претходни попис

1. Црногорци 44,98%

2. Срби 28,73%

3. Бошњаци 8,65%

4. Албанци 4,91%

5. Муслимани 3,31%

6. Роми 1,01%

7. Хрвати 0,97%

Пресудни избори у Никшићу

За Црну Гору 14. март је дан д, бар судећи по изјавама везаним за тај датум, када ће се у Никшићу, родном граду Мила Ђукановића, одржати локални избори. Страсти су доведене до усијања, а све је закомпликовала најава да на изборе излази новоформирани Народни покрет, иза којег формално стоји бизнисмен Миодраг Давидовић Дака, а неформално премијер Здравко Кривокапић, који је тиме окренуо леђа Демократском фронту.

На гласању за парламент 30. августа ДПС Мила Ђукановића је убедљиво поражен у Никшићу.

Андрија Мандић:

Није никаква тајна да смо ми, као политички представници српског народа, поднели читав низ кривичних пријава због фалсификованог пописа у Црној Гори од режима Мила Ђукановића 2011, када је значајно умањен проценат броја Срба у Црној Гори, оних који говоре српским језиком, као и припадника СПЦ. Они се плаше реалних резултата, плаше се јер ће истина испливати на видело

Марко Царевић:

Свакако да је то прљав план или боље рећи страх од истине да се коначно на један демократски начин, без репресије и притиска, сазна колико Срба има у Црној Гори. Надам се да ће влада, с господином Кривокапићем на челу, испоштовати ту законску обавезу и организовати и спровести попис. За нас Србе и мене лично је изузетно важно да се одржи попис и не чуди да поједини медији покушавају да врше притисак због наводно неусвојеног буџета или, евентуално, одржавања неких избора. Ако се то не деси, за мене ће то бити неопростиво за владу

Прави испит за Кривокапића

Црногорски премијер Здравко Кривокапић од првог дана на власти повлачио је потезе које су многи оцењивали као контроверзне и изражавали сумњу да на неки начин шурује са деловима режима Мила Ђукановића. Пре свега, то се односило на чињеницу да у његовој влади није било места за лидере Демократског фронта Андрију Мандића и Милана Кнежевића иако је захваљујући њима и засео у премијерску фотељу.

Попис ће, како се оцењује у Црној Гори, бити прави испит, који ће показати на чијој је страни Кривокапић заправо и да ли је можда све време играо неку игру. И чију.

Ако Србима отму Косово биће рата! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА