Најновије

РЕАЛАН КУРС ЕВРА - 170 ДИНАРА: Стране банке сваке године изнесу око 630 милијарди евра чистог профита (ВИДЕО)

„Привреда се копрца, јер се у привредне структуре убацују неспособни, слабо и на брзину школовани, кадрови са фалсификованим дипломама, који само служе партији да преко ње усисавају последње животне сокове из предузећа, која постају огољена, без перспективе, увучена у губитке и стечајни процес. Практично, у таквом окружењу здрава економија нема шансу, не може да продише“, рекао је за ИН4С у емисији „Српски свијет“ проф. др Слободан Комазец, економски и монетарни стручњак.

Евро (Фото: Pixabay)

Осврнувши се на последња дешавања и хапшења која увелико потресају државу и целокупну јавност, он се осврнуо на енормно богате који „не знају шта су све отели и опљачкали“ и чији огромни капитал не улази у производњу, која једина омогућује раст и развој, о чему је говорио у својој новој студији „Стратегија и развој динамичног економског раста и социјалне равнотеже“.

„Држава не сме дозволити да банкарски сектор пређе у стране руке више од 20%“, упозорава професор Комазец и говори о огромном проблему који ствара управо атмосфера у којој се продају домаће банке, које су злато ове земље. Стране банке извлаче не само камату, већ и доходак, каже професор и додаје :

“Отворени су трговински ланци, са страном робом, дају се кеш кредити који се користе за текућу потрошњу у тим трговинама. Наш човек је задужен, наша трговина у страним рукама, нема обнављања капитала кроз репродукцију, па нема ни развоја. Капитал, пребачен у текућу потрошњу,  је убијање основа националне економије“, вели проф. др Комазец и додаје:

„Банкарски сектор мора, као што су Мађари урадили, да се врати у национално банкарство, да би финансирало развој. Ми смо 2002. године  извршили масовну приватизацију, продали 4.700 предузећа, а велики привредни системи су уништени, или су доспели у руке страног капитала. Страни капитал има само 2-3% сопственог капитала у капиталу банака“, подсећа др Комазец и упозорава да стране банке сваке године изнесу око 630 милијарди евра чистог профита.

Гост „Српског свијета“ главни проблем види у неолибералном концепту који је нашироко прихваћен, и који не дозвољава интервенцију државе, чија се функција преко Централне банке свела на чување тржишних цена и динарског курса који је нереалан, али кад би се свео на реалних 170 динара за евро, дошло би до страховите хиперинфлације.

„Највећа заблуда неолибералног концепта је да приватни капитал може аутоматски да регулише развојне и социјалне проблеме. Он је наметнут јер руши националне државе, национална права, односно поништава права човека“, формулише професор Комазец.

Говорећи о свом делу „Слом финансијске империје и нова стратегија крупног капитала“, др Комазец се дотиче глобалних кретања, сматрајући да се у САД тренутно ломи светска будућност. Затим наставља о кризи у Европи, закључком да би:

„Боље би било да је ЕУ овде, а не ми у ЕУ“, сматрајући да је Европска заједница при распаду.

У наставку се дотакао кризе изазване ковидом, говорећи о долару као вишеструком средству контроле тржишта, о банкарском лобију, пореклу и емисији новца, монополистичком капитализму, алтернативним и мејнстрим медијима и изразио веру да ће доћи до схватања свих ових ствари и отрежњења човечанства.

„Будућност је у стварању специјалног права вучења,  чиме се спречава дивљање националних валута, па и самог долара. Оно се формира од више јачих националних валута, па и самог долара. Постојало је и раније,  али је блокирано од стране САД и Енглеске“, нагласио је гост „Српског свијета“.

Професор Комазец види излаз из ове ситуације изменом улоге Централне банке и монетарно- кредитне политике кроз механизме финансијког растерећења и подршке предузећима.

„Треба ослободити резерве банака и не треба се плашити дефицитарног финансирања кроз емисију, ако се да подршка приоритетним пословима и занемаре мање интересантни, са позиције привредног развоја. Такође,  треба помоћи развој акционарских друштава, па и кроз кредите, да би радник могао да улаже у своје предузеће свој капитал“, сматра др Комазец и закључује:

„Држава се мора ставити у службу народа, будућности, али мора да врати социјалну функцију“- закључује императивно професор Комазец у емисији „Српски св(иј)ет, коју води Гордана Јанићијевић на Националној ИН4С ТВ.

О прекиду односа између Русије и ЕУ прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА