Најновије

АМЕРИКАНЦИ "ЗАВРНУЛИ" ХРВАТЕ КАО НИКО: Комшије отписују 50 оклопњака вредних 25 милиона долара!

У августу 2014. године прва, од 220 борбених возила МРАП која су Хрватској донирале Сједињене Америчке Државе, стигла су у тамошње оружане снаге. Донација је била вредна око 100 милиона америчких долара и тада се говорило о великом искораку у опремању Хрватске војске квалитетним борбеним возилима. Хрватска је за ту донацију из буџета платила ПДВ у износу од 2,5 милиона евра.

Хрватска војска. (Фото: morh.hr)

Прескупа обнова

Шест и по година касније, у фебруару 2021, око 50 тих возила паркирано је у дворишту Ремонтног завода у загребачком Јанкомиру. Како су паркирани у лето 2014, тако и данас тамо стоје. На киши, снегу и сунцу, возила - некад вредна око 25 милиона долара годинама - пропадају. Већина су борбена оклопна возила, а четири су санитетска возила типа МРАП ХАГА.

Делимично су покривена церадама, а са неких су скинути точкови, вероватно због замене на возилима која се користе. На службени упит новинара шта је са тим возилима и зашто су тамо, од Министарства одбране данима није стизао одговор - тамо су једноставно одбијали да одговоре. Према неслужбеним информацијама, возила ће највероватније бити отписана. После шест и по година изложености свим могућим атмосферским приликама и некоришћења, њихово довођење у возно стање било би, једноставно, прескупо.

Осим тога, у оружаним снагама, према свему судећи, закључили су да су им та возила вишак и да немају потребе за њима, што само показује лоше планирање потребних количина када је донација договарана. Наиме, у то време прво су стигла 162 возила, а затим је договорено њих још педесетак. Управо онолико колико их већ шест и по година неискоришћено стоји на ливади у Јанкомиру. Додуше, тада се тврдило да ће један део тих возила бити распоређен специјалним снагама МУП-а, али то се никад није догодило.

Пошто су допремљена у Хрватску и представљена јавности, сва возила су премештена у Ремонтни завод. Тамо је требало да буде обављен редован сервис, да буду префарбана у зелену боју, а део њих и наоружати и надоградити ВХФ уређајима за комуникације. 

Но, убрзо је утврђено да возила имају један велики недостатак. Наиме, утврђено је да су на трећини возила балистичка стакла неисправна. Та су возила коришћена у војним операцијама у Авганистану и Ираку, па је с временом на одређеном броју њих требало заменити балистичка вишеслојна стакла због истека века трајања, односно појаве деламинације, раслојавања стакла услед великих температурних промена. Како приликом прегледа возила пре преузимања нико није утврдио да су на делу возила стакла неисправна, то је утврђено тек после преузимања у Хрватској. 

Зато је око 70 возила завршило на ледини Ремонтног завода. Ту су стајала две и полгодине, све док 2016. године Министарство одбране није купило 120 различитих врста непробојних стакала за 48 возила, у вредности од 1,2 милиона куна (нешто преко 158.000 евра).

Набавка из Израела

Додатно су купљена стакла за још 80 возила, у вредности од око 4 милиона куна (528.000 евра). Дакле, само на стакла потрошено је додатних око 5,2 милиона куна (око 687.000 евра). Стакла су накнадно набављена јер нису била укључена у комплет резервних делова који је уговорен с возилима. Набавка је тада требало да буде брза и јефтина. Наиме, те године, 2014, начелник Главног штаба генерал Драго Ловрић тврдио је да је са Американцима постигнут споразум о размени информација о резервним деловима кроз информатички програм. 

- Значи, најјефтиније и најбрже могуће - закључио је тада Ловрић.

Међутим, показало се да би набавка стакла у директном договору с Американцима била пет пута скупља него путем јавних набавки, па су она набављена директно од произвођача у Израелу који их испоручује и америчкој војсци.

Када су била испоручена возила, тврдило се да је једини трошак за Хрватску 2,5 милиона евра плаћеног ПДВ-а. Но, убрзо се показало да је тај трошак знатно већи. Осим око 5,2 милиона куна (око 687.000 евра) за стакла, плаћено је и око 1,7 милиона куна (око 185.000 евра) за надоградњу ВХФ уређаја за комуникацију. Дакле, само за стакла и ВХФ уређаје утрошено је додатних око 872.000 евра (нешто преко милион америчких долара), а ту је и трошак бојења возила. 

Сада се показује да је и планирање било лоше, као и да је уговорено много више возила од потребног броја, а на све то је очито да је њихова поправка оцењена као прескупа. Кад се све сабере, Американци су "заврнули" Хрвате као нико, поклонивши им најпре возила са неисправним балистичким стаклима, а онда желели да им набавку нових наплате пет пута скупље. Уз поменуте трошкове за резервне делове и нову опрему, уз бојење возила, може се рећи да је ово био "поклон из пакла" због којег ће хрватски порески обвезници дуго, дуго плакати…

Снимљени кинески супервојници! Више о томе ОВДЕ.

Извор: jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА