Најновије

КРАЈ ЗА ГАСТАРБАЈТЕРЕ!? Немци хоће да забране долазак радницима из Србије!

Предлог немачке десничарске екстремистичке странке АФД да се укине Правило за Западни Балкан за довођење неквалификоване радне снаге у Немачку изазвао је отпор свих осталих посланичких фракција у Бундестагу, које су једногласно најавиле да ће предлог одбацити.

Немачки Бундестаг. (Фото: bundestag.de)

АФД жели да се ово правило укине да би тај посао могли добити немачки радници, као и да се прекине пракса да, како тврде, лоше плаћени балкански радници смањују плате у нископлаћеним секторима у немачкој привреди, пишу Независне новине.

Волфганг Штренгман Кун, посланик Зелених, рекао је да је предлог АФД-а мешавина непознавања економије и нетрпељивости према странцима.

"Типично за вас, у ваш предлог сте уградили мржњу према странцима, коју сте поткрепили квазиаргументима који немају везе са стварношћу", рекао је он и подсетио на истраживања независних института који су оценили да правило не угрожава домаћу снагу, помаже немачкој економији, не доводи до смањења плата и не оптерећује социјални систем Немачке.

"Да сте то прочитали, шкодило би вам јер тамо има превише чињеница", рекао је он.

Јоханес Фогел из немачких Либерала истакао је да је овај предлог раскринкао лажну забринутост АФД-а за више реда у области усељавања, како би покушали отети који глас од гласача с политичког центра.

"Маске су данас пале јер црно на бело се овде показује да је АФД против било каквог усељавања, чак и када је оно неспорно у корист немачке привреде. Њима није до правила о усељавању него да искале своја осећања према држављанима БиХ или другим људима с тог подручја и то треба јасно рећи", рекао је Фогел.

Макс Штраубигер, посланик баварског ЦСУ-а, рекао је да је предлог АФД-а бесмислен пошто он није усвојен јер су то тражили балкански радници, већ су то тражили немачки послодавци, и подсетио да предност имају домаћи и европски радници.

"Било би сјајно да сте правило прво прочитали. Посао добијају радници са западног Балкана који су плаћени у складу с платом предвиђеном за ту конкретну браншу. То значи да 45-годишњи радник с Балкана запослен у складу с струком мора бити плаћен 3.905 евра бруто, а не како ви брбљате да Балканци притискају плате немачких радника на доле", рекао је он.

У наредној парламентарној фази овај предлог иде у расправу по одборима, а након тога ће бити стављен на коначно гласање.

Вучић генетски модификује СПЦ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА