Најновије

ПЛАНИНЕ СУ КРЦАТЕ ЉУДИМА! Корона бројке од јуче нису реалне! Тиодоровић упозорава!

Гужве на планинама, на скијалиштима, у реду за жичару, по бањама, и крцати клубови, ускоро би могли да се претворе у редове испред ковид амбуланти и доведу до поновног отварања тек затворених појединих ковид болница. Четири, пет дана празновања, сасвим сигурно ће се одразити на ток епидемије корона вируса, а први негативни ефекти могу се очекивати већ крајем ове недеље, а сигурно почетком следеће, каже професор др Бранислав Тиодоровић.

Бранислав Тиодоровић. (Фото: Јутјуб)

Оно што је добро, јесте да не очекује да ће нам се поновити новембар и децембар 2020. године, када смо, сетимо се, имали највећи број преминулих од последица ковида 19, нових заражених на дневном нивоу, а болнички капацитети били пребукирани.

За колико би број заражених могао да се повећа услед превеликог опуштања грађанства, засад није могао да прогнозира.

- Да ли сте видели да је цео ауто-пут Милош Велики био затрпан? Тако ће бити и данас. Већ су објавили да ће рампе бити подигнуте, да неће ни наплаћивати путарину. То је стварно нешто што се нешто није десило ко зна од када. Чак и у оно време када није било пандемије. Дешавало се да људи за празник иду из Београда и других већих градова у мање, у одмаралишта, бање, планине, али ово је изузетно велики ризик.

- Нисам ишао нигде па не могу да се изјашњавам, али оно што сам на телевизији видео, они сви на планинама причају да је све у реду, да се поштују мере. Али, кад кажу све је букирано, значи да се нису држали одлуке једне трећине попуњености. Сви хотели су пуни потпуно, значи апсолутно говора нема да су испоштоване мере. Онда, када прикажу чекање за жичару. Па чак и ако напољу седе... Ко зна како је у кафићима и ресторанима унутра, поготово увече, ту нема говора да нећемо проћи са неким последицама - истиче проф. др Тиодоровић.

Према његовим речима, последице оваквог понашања могу се видети за пет до седам дана. То се, међутим, односи од тренутка када је овај мини-одмор почео.

- Ако је то било ових четири, пет дана, јер људи су спајали од петка до данас, последице се могу видети за пет до седам дана, дакле можемо очекивати до краја ове недеље а најреалније је од почетка следеће недеље да ће бити повећање броја позитивних у тестирању - каже проф. др Тиодоровић.

Нема смањења првих прегледа

Уз напомену да бројке из извештаја о пресеку стања са корона вирусом од јуче нису реалне, истиче да и оне указују да и даље имамо велики број позитивних у односу на број тестираних. Напомиње и да празници нису утицали на смањење првих прегледа у ковид амбулантама.

- Бројке од јуче нису реалне. Ми знамо да је увек суботом и недељом мањи број тестираних, па и мањи број позитивних. Али, пазите, када погледам извештаје, имамо мањи број тестираних али и на тај мањи број тестираних имамо 25 до 30 одсто позитивних. То није добро, то је веома много. Има неких средина где је позитивно 50 одсто од укупног броја тестираних. То је игра малих бројева, али указује да се тестирају они који заиста имају неке озбиљне тегобе, због чега иду у ковид амбуланту на први преглед, па имамо повећање првих прегледа. Чак ни за празнике и за овај викенд није смањен број првих прегледа и упута за инфективну клинику. Према томе треба да будемо реални и објективни - објашњава наш саговорник.

На питање колики скок можемо да очекујемо, и да ли може да нам се понове новембар и децембар, професор каже да је још тешко износити било какве прогнозе, али да не треба да страхујемо да опет живимо последња два месеца 2020. године.

- Волео бих да буде благо повећање али видећемо, то је још тешко проценити. Али, нема шансе да нам се понове новембар и децембар - рекао је проф. др Тиодоровић.

Према његовим речима, сада не можемо очекивати да вакцинисани против ковид 19 учествују у смањењу прилива позитивних и оболелих, иако имамо више од 900.000 вакцинисаних и скоро 300.000 оних који су примили другу дозу:

- Ефекте вакцинације треба очекивати за месец дана. Месец дана треба да прође, па да сви који су вакцинисани учествују у томе да се смањи прилив позитивних и оболелих. Објективно наша цифра вакцинисаних делује страшно добро када се упореди са Европом или са светом, али то још не може да утиче на ублажавање епидемије.

Велика акција полиције у Црној Гори, "пао" и високи Милов функционер! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА