Најновије

"ЗАПАД ЈЕ УШАО У ИГРУ!" Тома Фила упозорио на паклени план Албанаца

Упозорење председнице Специјализованих већа у Хагу Екатерине Трендафилове, да би кампања која се води против тог суда могла да доведе до пуштања оптужених или пресељења суда у Приштину, адвокат Тома Фила сматра непотребним јер, како каже, то су празне приче Албанаца, који не могу да утичу на рад Специјалног суда

тома Фила. (Фото: Јутјуб)

"То није ништа ново, било је таквих предлога још док је Тачи био на власти. Говорили су да ће у косовској скупштини да донесу одлуку да суд преселе у Приштину. Говорили су како је истекао мандат тог суда. Међутим, Европска унија и САД су ушле у то врло озбиљно. Тужилац је Американац. Тако да им то неће проћи“, рекао је Филa.

Он је подсетио, да смо и ми у Србији, својевремено оспоравали рад "ад хок" трибунала у Хагу, али је Запад сматрао да он треба да постоји па је тако и било.

"Било каква одлука у косовској скупштини, са Куртијем или без Куртија, не значи ништа. Трендафилова упозорава поново да то може да се деси, али знамо врло добро да су већ пробали са том причом. Ништа им то не вреди. Запад је ушао у ту игру. Американци увек дају тужиоца, што доказује да они желе ту ствар под контролом“, рекао је он.

Међутим, кампања која се води против суда може да утиче на сведоке, каже Фила.

"Они ће кренути са застрашивањем сведока. Имали су пример Харадинаја, убијали су сведоке и остали су се уплашили. Судија је у образложењу рекао да не могу да га осуде зато што нема ко да сведочи. Имали су то лоше искуство и зато их не пуштају из притвора.“, рекао је Фила.

Он је појаснио да Албанци на Косову још увек имају племенску организацију и покушаће преко ње да притисну сведоке.

"Али, много је Албанаца настрадало од руке сва четири оптужена у Хагу и они неће тако лако прећи преко тога. Ниједан Србин не постоји као сведок шта се дешавало у тим логорима, јер ниједан није преживео. Али су Албанци преживели и они ће се светити. Њих не могу да заплаше. Овог пута мислим да неће успети у застрашивању сведока“, рекао је Фила и поручио да док год САД буду хтеле да тај суд постоји, он ће постојати.

Пентагон огорчен због напада, заоштравају се напетости на Блиском истоку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА