Најновије

ОВО СВЕ МЕЊА: Председавајући владика који има два гласа, не долази! Ево коме је препустио гласове!

Владика Лаврентије неће учествовати на сутрашњем Изборном сабору, иако је најављивано да ће председавати седници на којој ће се одлучивати о имену новог патријарха Српске православне цркве. Званично се наводи да су у питању здравствени проблеми, али није објашњено шта је конкретно онемогућило епископа шабачког да води један од најзачајнијих састанака у СПЦ.

Владика Лаврентије (фото: Јутјуб)

Информативна служба СПЦ саопштила је данас да епископ шабачки Лаврентије неће председавати Изборним сабором, те да је већ одлучено ко ће га сутра мењати.

“С обзиром на ту околност, сутрашњем заседањем Светог архијерејског сабора ће председавати његово преосвештенство епископ сремски Василије”, поручили су из Српске православне цркве.

Из епархије шабачке за Nova.rs речено је да је Владика своје право гласа дао епископу бачком Иринеју (један глас) и епископу зворничко-тузланском Фотију (такође један глас).

Владика Лаврентије, поред тога што је требао да председава сутрашњим Сабором, има значајну улогу и због чињенице да носи два гласа на поменутом догађају. Наиме, он би сутра имао право гласа испред епархије на чијем је челу (Епархија шабачка), али и као администатор Епархије ваљевске, којом управља након смрти владике Милутина.

Такође, поменути великодостојник спада у ред владика за које нико није са сигурношћу могао да каже на који ће начин гласати, те се тако његов изостанак у црквеним круговима, према сазнањима Nova.rs, тумачи са одређеном дозом сумње.

“Изненадило нас је како се то десило баш дан уочи Сабора и како је тако експресно пронађена његова замена”, кратко су поручили за Nova.rs избори из седишта Српске православне цркве. Део медија је раније објавио да је Лаврентије хоспитализован због реакције на вакцину против коронавируса, да би сат времена касније идентичну вест објавила Српска православна црква на свом сајту, али без детаљног објашњења шта је узрок здравствених проблема епископа шабачког.

Имајући у виду да је Лаврентије ревакцинисан 9. фебруара, могућност да је хоспитализован због реакције на вакцину је веома мала, те се стога претпоставља да ће јавност детаље о разлогу његовог изостанка сазнати тек по завршетку Изборног сабора.

Владике које су хвалиле Вучића смештене су у лукс хотелу, а одушевиће вас где је смештен владика Јоаникије, сазнајте то ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА