Најновије

АЛАРМАНТНО! 10 000 БОРАЦА ИД СПРЕМНО ЗА НОВИ ТАЛАС ТЕРОРА! Џихадисти искористили корону да обнове редове!

Десет хиљада бораца ИД спремно је за напад у северном Ираку након што су искористили пандемију за обнову својих снага.

Борци ИД (Фото: Јутјуб)

Хладно упозорење стигло је од Уједињених нација као и од команданта курдских снага који се спремају да се одупру нападима. 

Терористи РАФ- а су такође позвани у акцију да нападају циљеве у Ираку. ИД је до скоро контролисао огромну територију широм Ирака и Сирије, освојену у застрашујућој офанзиви 2014. године која је кулминира тиме што је његов лидер Абу Бакр ал-Багдади прогласио исламски калифат у мосулској џамији. Крволочни џихадисти владали су крајње брутално пре него што их је коалиција курдских снага подржана западним ваздухопловством гурнула у свој последњи џеп територије у Багоузу у Сирији 2018. године. Али од свог очигледног пораза, полако су се обнављали, упркос смрти Багдадија ког су смакле америчке специјалне снаге. 

Сирван Барзани, заповедник курдских снага Пешмерга стационираних у близини града Ербила, рекао за Тајмс да су терористи искористили затишје у операцијама против њих.

Барзани каже да је ИД и даље "велика претња за цео свет" и да ће борци наставити да раде све како би постали све моћнији.

- Када је почело ослобађање читаве територије, обријали су браду и представљали се цивилима, али чекали су прилику и полако су се вратили међу редове теорориста - рекао је Барзани.

Прошле године је пријављено да је ИД успоставио контролу над територијом у пустињи на око 25 километара од центра града Деир Ез Зор - прве земље коју је држао од краја Калифата. У јануару је у сумњивом самоубилачком бомбашком нападу на ИД убијено најмање 32 особе на багдадској пијаци. Министарство одбране саопштило је да су два система Тајфун прошле недеље погодила циљеве ИД у близини града Баији. Они учествују у подршци ирачким снагама у оквиру операције Схадер, доприноса Велике Британије међународној борби против ИД.

Према проценама Пешмерге тамо има око 7.000 бораца ИД, али канцеларија УН-а за борбу против тероризма (УНОЦТ) наводи да је тај број много већи.

Шеф УНОЦТ-а Владимир Воронков рекао је да око 10.000 бораца ИД у Ираку и Сирији спроводи дуготрајну побуну, представљајући "велику, дугорочну и глобалну претњу".

- Организовани су у малим ћелијама које се крију у пустињским и руралним областима и прелазе границу између две земље и нападају - рекао је он.

Атомска подморница „Белгород“ најдужа на свету и носиће суперторпеда судњег дана. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА