Најновије

ПАРАДОКС: Имамо највише заражених у региону, а први смо по броју вакцинисаних!

За вакцинацију се до сада пријавило више од 1.060.000 грађана, рекао је јутрос директор владине Канцеларије за ИТ и електронску управу Михаило Јовановић. Он је за РТС навео да је до овог момента дато преко 1.135.000 вакцина, од чега је скоро 420.000 других доза односно ревакцина.

Вакцина против короне. (Фото: pixabay. com)

Србија је убедљиво прва у региону по броју вакцинација на милион становника, а следе Румунија, Словенија, Мађарска, Хрватска, Бугарска и Албанија.

Др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије је нагласио да поново расте број инфицираних короном и оних којима је потребно болничко лечење, што значи да ће морати да се повећају болнички капацитети и то тако што ће ковид болнице у Батајници и Крушевцу максимално искористити своје капацитете. Др Стевановић је, након састанка министра здравља с директорима ковид болница, истакао да је овог пута договорено да се болнице које су изашле из ковид система не враћају у тај режим, већ да се посвете лечењу нековид пацијената.

– Молимо људе поново. Очекује нас пораст броја оболелих као резултат опуштања на сваком кораку и активности које нису есенцијалне за живот, попут дружења, рекреације, спортских активности… Здравствени радници годину дана носе ову пандемију на својим леђима. Надамо се да ће коначно неко обратити пажњу на наш умор – рекао је др Стевановић, додавши да вакцинација иде великом брзином, али да након што неко прими прву дозу вакцине није одмах заштићен, већ мора проћи пет недеља да би се сматрало да је особа заштићена.

Због лоше епидемиолошке ситуације биће отворени нови капацитети ковид болнице у Батајници, рекла је Татјана Аџић Вукичевић, директорка ове установе. Додаје да је тренутно најмлађи пацијент на респиратору мушкарац стар 31 годину, да је било и оних који су 1999. годиште. Каже да сада у јединицама интензивне неге лежи доста млађих жена, што претходних месеци није био случај. „Тренутно је доста жена између 40 и 50 година, досло је до пораста броја оболелих управо међу женама“, наводи Аџић и додаје да је сада број мушкараца и жена изједначен.

НАТО циља Кину? Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС, Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА