Најновије

ЈЕЗА КОЈА ИМ ПРОЛАЗИ КРОЗ КИЧМУ: Зашто уствари силом раздвајају Немачку и Русију …

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров недавно је гостујући на руској телевизији изјавио да Москва „мора бити спремна“ за могући „прекид односа са Европском унијом“, што би произашло као директна последица нових европских санкција Русији, а посебно оних „које стварају ризике за нашу економију, укључујући и најосетљивија подручја.

Меркел и Путин (Фото: РИА)

Пише: Пепе Ескобар

Ако желите мир, припремите се за рат“, поентирао је министар. Потпарол Кремља Дмитриј Песков накнадно је саопштио да је изјава Лаврова извучена из контекста. Ево како гласи:

„Верујемо да бисмо били спремни за то. Ми смо комшије. Генерално говорећи, они су наш највећи трговински и инвестициони партнер. Овде послују многе компаније из ЕУ; постоје стотине, или чак хиљаде заједничких улагања. Уколико посао користи обема странама, наравно да ћемо сарађивати. Са друге стране, сигуран сам да смо постали потпуно самодовољни у сфери одбране. Морамо заузети исти положај и у економији како бисмо могли да се понашамо у складу с тим, ако поново видимо (а што смо видели више пута) да се санкције уводе у сфери у којој могу створити ризике за нашу економију, укључујући и најосетљивија подручја. Не желимо да будемо изоловани од света, али морамо бити спремни на то. Ако желите мир, припремите се за рат“.

Сасвим је јасно да Лавров не наводи да ће Русија једнострано прекинути односе са ЕУ – лопта је заправо у рукама ЕУ. Одговор Лаврова је очигледно осмишљен да освести чланове Европске комисије (ЕК) којом управљају бивша немачка министарка одбране Урсула фон дер Лејен и њен „шеф“ спољне политике Борел, који је након свог катастрофалног путовања у Москву покренуо питање да Брисел тежи наметању додатних санкција Русији.

Раније ове недеље, Песков је био приморан да да оштар одговор: „Нажалост, Брисел и даље говори о санкцијама, као и Сједињене Државе. То је нешто што никада нећемо поздравити. То је нешто што нам се уопште не свиђа.“

Трговина Русије и ЕУ наставиће се, без обзира на све. ЕУ је преко потребна руска енергија; и Русија је вољна да прода нафту, гас, гасоводе и све. То је искључиво посао. Ако ЕУ то не жели – из било ког разлога – нема проблема: Русија наставља да развија своје пословање, укључујући енергију, широм источне Азије.

Недавно се говорило и о стварају осе Немачка-Русија-Кина. Увек релевантан Дискусиони клуб Валдаи, истраживачки центар са седиштем у Москви, на пример, пажљиво прати трговински аспект стратешког партнерства Русије и Кине: „Америчка политика ће и даље тражити поделу између Кине и Русије. Европа остаје важан партнер Москви и Пекингу. Ситуација у Централној Азији је стабилна, али захтева изградњу руско-кинеске сарадње “.

Са друге стране, бесни атлантисти тврде да је Наваљни директно повезан са Северним током 2, како би поткопали његову изградњу.

Разлог је тај што би гасовод поставио Берлин на централно место енергетске политике ЕУ и што би самим тим, бар теоретски, дало Немачкој већу аутономију у односу на САД, када се ради о целокупној спољној политици ЕУ.

Дакле, све се врти око суверенитета. Сваки геополитички и геоекономски играч зна ко не жели ближу антанту између Немачке и Русије.

Сада замислите хегемонистичку Немачку у Европи која ствара ближе трговинске и инвестиционе везе не само са Русијом, већ и са Кином. Дакле, ко год је смештен у Белој кући, нема шта друго да очекује од америчке дубоке државе осим тежње ка дугогодишњим санкцијама Русији.

Лопта је заправо у рукама Берлина, чији је стратешки приоритет већи извоз унутар ЕУ, а највише у Азију.

Немачки индустријалци и пословне класе тачно знају шта Северни ток 2 представља: ​​све асертивнији немачки суверенитет који је срце ЕУ, што се преводи као повећани суверенитет ЕУ.

Немачка са већим суверенитетом, ближа Русији и Кини може бити она додатна сила која америчком хегемону слама леђа.

Како је руски ударни дрон „Орион“ извео напад на терористе у Сирији погледајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА