Најновије

ЗАПАЊУЈУЋЕ ОТКРИЋЕ ПРОФЕСОРКЕ СМИЉЕ АВРАМОВ: Анте Павелић је био британски шпијун! (ФОТО)

Професорка Смиља Аврамов, једна од највећих експерата међународног права својевремено је дошла до малопознатог али запањујућег податка да је Анте Павелић био британски шпијун, као и да је наша емигрантска Влада апеловала на британску да бомбардује пруге до логора Јасеновац али да то никада није учињено.

Смиља Аврамов (Фото: Јутјуб)

Кроз прикупљање историјске грађе и научне литературе за велику студију о геноциду над српским народом у НДХ у радовима, предавањима али и у јавним обраћањима Аврамов је износила малопознате чињенице везане за највеће стратиште Срба у Другом светском рату - логор Јасеновац. 

Тако је својевремено Геополитика објавила речи професорке Аврамов којима тврди да је током истраживања за потребе писања кјниге о геноциду над српским народом дошла до запрепашћујућег податка у архиви Ватикана да је Анте Павелић био од 1926. године обавештајац британске службе односно, официр у служби МИ 6 (Служба за тајну обавештајну делатност). 

Ова Служба је била задужена за шпијунске активности у иностранству за разлику од Службе безбедности (енгл. Сецуритy Сервице или Милитарy Интеллигенце, Сецтион 5 (МИ5)) која се бави контраобавештајним делатностима. 

- Ја сам била запрепашћена када сам писала прво издање књиге о геноциду над српским народом. Радила сам најпре у римском војном архиву, па после у британском и немачком. Најпре сам узела нашу грађу и документа која је наша емигрантска Влада упућивала британској Влади, молила, преклињала, кумила да се бомбардују пруге које воде у логоре Јасеновац, Јадовно у Херцеговини и другде где их је било. Ништа није учињено. Апсолутно ништа. Одједаред ми дође у руку документ...запрепастила сам се! Документ у којем стоји да је Анте Павелић, највећи ратни злочинац на свету био члан британске обавештајне службе од 1926. Видите, ја и овде имам књигу посредством те књиге сам дошла до тог документа. Када сам је прочитала отишла сам поново у Лондон и тражила сам тај досије и питала директора "Славик департмента" да ли је то фалсификат? Он се насмејао и одговорио...како можете претпоставитри да у британском архиву може бити фалсификата...- својевремено је изјавила професорка Аврамов. 

Изучавајући архив Ватикана који је 2020. најавио објављивање докумената папе Пија, ког називају и Хитлеровим папом, насталих током Другог светског рата Смиља Аврамов је дошла и до за ширу јавност никад виђених фотографија Јосипа Броза Тита. Критичари наводе да је папа Пије XИИ, који је на челу Римокатоличке цркве био од 1939 до 1958. знао да у нацистичкој Немачкој убијају Јевреје, као и шта се дешава по осталим нацистичким логорима па и у Јасеновцу али да није учинио ништа да то заустави.

Због инсистирања на речи "геноцид" у предавањима студентима, а у односу на монструозне злочине на простору НДХ за време Другог светског рата, легендарна професорка Правног факултета Смиља Аврамов трпела је често критике декана и колега на Правном факултету, а у једном тренутку је управо због истраживања о геноциду била искључена из партије.

Смиља Аврамов је након Другог светског рата постала професор међународног права на београдском Правном факултету, али и један од највећих светских експерата за релативно нову проблематику геноцида као правне категорије. Податак да јој је отац зверски убијен у логору Јасеновац и трауматично искуство заувек је обележило њен живот и усмерило правац њеног научног деловања и рада. 

Извор: Глас Јавности

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА