Најновије

ЦИА СКИНУЛА ОЗНАКУ ТАЈНОСТИ: Ово мења однос Америке према Саудијској Арабији

Саудијски престолонаследник Мухамед бин Салман одобрио је заробљавање или погубљење новинара и дисидента Џамала Кашогија, наводи се у процени америчких обавештајних служби, са које је скинута ознака тајности.

Принц Салман (Фото: Јутјуб)

У извештају објављеном на интернет страници америчке Националне обавештајне службе указано је да је таква процена, између осталог, донета на основу контроле коју престолонаследник Салман има у процесу доношења одлука у Саудијској Арабији.

"Реч је о директној умешаности кључног саветника и чланова Салмановог обезбеђења у ту операцију, као и о престолонаследниковој подршци за употребу насилних мера у ућуткивању дисидената који бораве у иностранству – укључујући Кашогија", наводи се у извештају, чији је садржај делимично затамљен у настојању да се не наруше односи Сједињених Држава и Саудијске Арабије, преноси Глас Америке.

"Оцењујемо да је престолонаследник Саудијске Арабије Мухамед бин Салман одобрио операцију хватања или убиства Кашогија у Истанбулу", наводи се у документу.

Скидањем ознаке тајности са извештаја амерички председник Џозеф Бајден укинуо је одлуку свог претходника Доналда Трампа да документ не буде објављен што, како наводи Ројтерс, одржава спремност Сједињених Држава да Саудијској Арабији скрене пажњу на изазове у области људских права, али и ратних сукоба у Јемену.

Бајден и саудијски краљ Салман званично су разговарали у дану у ком је нова америчка администрација одлучила да скине ознаку поверљивости и објави извештај обавештајних служби о убиству Кашогија.

Кашоги је живео у самонаметнутом изгнанству у америчкој савезној држави Вирџинији, а за Вашингтон пост писао је критичке текстове о политици коју води саудијски престолонаследник Салман.

У октобру 2018. отишао је у саудијскси конзулат у Истанбулу, где му је обећано издавање документа потребног за брак са вереницом из Турске. Тим оперативаца повезан са Мухамедом бин Салманом га је у просторијама конзулата убио на бруталан начин, а његови посмртни остаци нису пронађени.

Званични Ријад је након убиства саопштавао опречне верзије о његовом нестанку, признавши на крају убиство у, како је означено, сумњивој операцији изручења која је измакла контроли.

Због сумњи на повезаност са убиством Кашогија ухапшен је 21 мушкарац, а пет високих безбедносних званичника је отпуштено.

У јануару 2019. године осуђено је 11 оптужених у процесу вођеном иза затворених врата, при чему су петорици изречене смртне казне, које су преиначене у 20 година затвора након што су добили опроштај од породице Кашоги.

С. Арабија демантује да је одобрила убиство Кашогија

Саудијска Арабија је вечерас демантовала извештај који су објавиле Сједињене Америчке Државе о томе да је саудијски принц Мохамед бин Салман одобрио убиство Кашогија.

Деманти је објавила новинска агенција владе Саудијске Арабије, пренео је сајт The Hill.

"Краљевство категорички демантује оно што пише у извештају који је предат Конгресу, а тиче се убиства грађанина Џамала Кашогија", писало је у твиту.

Како НАТО хвали руски ПВО систем, погледајте ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА