Најновије

БАЛКАН У ФОКУСУ ЏОА БАЈДЕНА! Саопштио најновије планове, па поменуо и Косово!

Бајден је током посете Стејт Департменту поручио да ће обновити савезништва у свету како би се лакше суочили са изазовима пандемије, климатским променама и другим безбедносним изазовима.

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Он је рекао да је питање избеглица у свету један од глобалних проблема, а како би поправио морално лидерство, најавио је потписивање уредбе за обнављање програма пријема избеглице.

Као један од приоритета нове администрације биће рат у Јемену.

Бајден је објавио да је Тим Лендеркинг именован за посебног изасланика за Јемен.

Председник Америке најавио је и повратак на "чврсте" позиције што подразумева обустављање повлачења војника из Немачке које је раније желео да спроведе бивши председник Доналд Трамп.

О Балкану

Током посете Стејт Департменту, Бајден није изричито помињао регион западног Балкана. Али, како наводи аналитичар Ивица Пуљић, то не значи да овај део Европе неће бити у фокусу америчке спољне политике.

- Американци, како каже Бајден, желе вратити један пропорционалан однос према Србији, односно Косову. Они сматрају да је Ричард Гренел на један начин фаворизовао Србију и сада се то жели вратити на старе стазе. Али једно је сигурно. Бајденова администрација сигурно неће подржати било какву размену територија - рекао је Ивица Пуљић за Ал Џазиру.

Он иситиче да ће у наредном периоду и Босна бити у фокусу америчке спољне политике. 

- Бајден ће желети довести до неких исправки Дејтонског мировног споразума - рекао је Пуљић додајући да за сада не зна шта то конкретно значи.

Пентагон одобрио употребу војске САД! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА