Најновије

ДОДИК: Знам шта ће се догодити том мрзитељу Срба, као и земљи из које долази!

Бројни политичари из РС оценили су да је то неприхватљив притисак и наметање "колективне кривице" свим босанским Србима.

Милорад Додик. (Фото: Јутјуб)

Власти Републике Српске морају престати да величају особе осуђене за ратне злочине јер је то једини начин да се од таквих злочина дистанцирају и отворе пут помирењу у Босни и Херцеговини, рекао је високи представник међународне заједнице за БиХ Валентин Инцко.

У интервјуу за сарајевско "Ослобођење" од суботе Инцко је казао да ће инсистирати на свом захтеву парламенту РС-а да поништи одлуке из 2016. године којима је доделио признања ратним лидерима босанских Срба попут Радована Караџића, Момчила Крајишника и Биљане Плавшић.

Те су особе правоснажно осуђене за ратне злочине пред Међународним казненим судом за бившу Југославију, а Инцко је од председника Народне скупштине РС Недељка Чубриловића писмом затражио да се до краја априла пониште одлуке којима им је тај парламент доделио посебна признања за настанак РС.

Бројни политичари из РС оценили су да је то неприхватљив притисак и наметање "колективне кривице" свим босанским Србима. Милорад Додик рекао је да то писмо доказује да Инцко "мрзи све Србе" и понудио је и своје пророчанство шта ће се на крају догодити Инцку, али и земљи из које долази.

"Аустријанци су и раније постављали ултиматуме и знамо како су прошли. Тим ултиматумима су правили огромне штете српском народу. Изгубили смо 35 посто свог становништва и 50 посто војно способног. Али су Аустријанци остали без државе. Нестала је Аустро-Угарска. Ја то и кроз ову призму гледам, иако се он сад овоме смеје", казао је Додик за телевизију РС.

"Ја сам тражио скидање колективне одговорности због глорификовања ратних злочинаца у њихово име", казао је Инцко.

Није желео да објасни шта ће се тачно догодити не испуни ли парламент РС његов захтев до краја априла додајући како засада не жели говорити о санкцијама него очекује одговорну политику.

Ухапшен кум Мила Ђукановића! Више о томе ОВДЕ.

Извор: jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА