Најновије

ЦАРЕВИЋ ЗАТВАРА БУДВУ: Скоро све престаје са радом, следи тотално закључавање

Општински Тим за заштиту и спашавање је данас одржао састанак поводом епидемиолошке ситуације у Будви где је дошло до драстичног повећања броја оболелих од вируса КОВИД-19, због чега је неопходно под хитно предузети мере на заштити становништва од ове заразне болести, саопштено је из кабинета председника Општине Будве Марка Бата Царевића.

Бато Царевић (Фото: Јутјуб)

Он је у допису упућеном премијеру Црне Горе Здравку Кривокапићу и министарки здравља Јелени Боровинић Бојовић као и Савету са борбу против коронавируса, затражио да се у Будви уведе тотално затварање.

- У Будви је према подацима епидемиолошке службе ЈЗУ Дома здравља Будва тренутно 696 активних случајева оболелих од корона вируса, са тенденцијом даљег раста оболелих.

Сви капацитети ЈЗУ Дом здравља Будва су стављени на располагање становницима Будве, али у овом тренутку то не задовољава тренутне потребе, обзиром на нагли пораст оболелих.

Имајући на уму значајан пораст броја заражених и чињеницу да је сходно стопи кумулативне инциденције, Будва већ дуже време у црвеној зони, као и то да је број заражених у односу на број становника међу највећима у Европи, упућујемо Вам допис са предлогом да преиспитате важеће епидемиолошке мере у Будви и предложите њихово пооштравање - 

Овог викенда услед повољних временских прилика је евидентирано присуство великог броја грађана како из наше тако из других општина који шетају и бораве у угоститељским објектима и на другим јавним местима.

Имајући у виду новонасталу ситуацију Општински Тим за заштиту и спашавање Општине Будва предлаже увођење следећих мера:

1. Меру тоталног закључавања Општине Будва, које би подразумевало:

- забрану рада угоститељских објеката,

- обустава наставе у школама (прелазак на онлајн наставу),

- затварање свих предшколских установа и вртића,

- рад привредних друштва и предузетника који се баве трговином прехрамбених производа (маркети, супермаркети, хипермаркети) прилагодити тренутној ситуацији,

- рад привредних друштва и предузетника који се баве трговином непрехрамбених производа и пружања услуга (тржни центар ТQ Плаза, продавнице обуће и ођеће, козметички, фризерски салони, кладионице и сл.) прилагодити новонасталој ситуацији,

- забрану изласка из објеката становања у времену од 17 до 05 часова наредног дана,

- забрану кретања, окупљања и боравка на јавним површинама сваког дана у времену од 17 до 05 часова наредног дана,

- забрану међуградског путовања,

- затварање игралишта, теретана на отвореном / затвореном простору и фитнес центара.

Наведене мере у циљу сузбијања пандемије КОВИД-19 важиле би наредних 15 дана од дана доношења истих.

2. Рад ЈЗУ Дом здравља Будва организовати у две смене у појачаном обиму, а Министарство здравља да хитно упути помоћ како у материјалном смислу тако и стручном особљу, ради што бржег превазилажења новонастале ситуације.

Такође је неопходно појачати рад патронажне службе коју треба стручно и кадровски ојачати у овом тренутку.

3. Општина Будва као оснивач ЈП Медитерански спортски центар капацитете дворане центра ставља на располагање Министарству здравља Црне Горе и ЈЗУ Дом здравља Будва како би се у истој формирао ЦОВИД центар ради бољег, бржег и ефикаснијег деловања.

У том циљу ЈП Паркинг сервис Будва ће подизањем рампе, бесплатно на паркиралишту код средње школе омогућити грађанима несметано функционисање и прилаз КОВИД центру.

4. Све јавне институције и јавне установе чији је оснивач држава и Општина Будва до даљег обустављају рад са странкама, а радно време се ограничава до 12 часова.

5. Служба заштите и Комунално предузеће Будва, као и до сада спроводиће дезинфекцију јавних површина и унутрашњости објеката од значаја, у чему ће имати потребну сарадњу "Водовода и канализације" Будва у смислу обезбеђивања потребних количина воде.

6. Надлежне инспекцијске службе да појачају даљу контролу свих привредних друштва и привредника који се баве трговином прехрамбрених/непрехрамбених производа и пружања услуга.

7. Обзиром на алармантно стање од грађана се посебно очекује да буду друштвено одговорни и да максимално поштују све препоруке везано за боравак у својим становима/кућама, забране окупљања, посета, путовања и друге мере у складу са наредбама и препорукама надлежних субјеката.

8. Обавезују се управници зграда као и власници етажних стамбених јединица, да у случају постојања обољевања од коронавируса код станара зграде, контактирају Службу заштите и спашавања ради дезинфекције улаза и препорука у смислу спровођења појачане хигијене заједничких просторија.

9. Редовна и благовремена саопштења поводом тренутне епидемиолошке ситуације Општински Тим за заштиту и спашавање ће вршити посредством локалног јавног сервиса РТВ Будва.

Упозорење игумана Саве прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА