Најновије

КИНА САХРАНИЛА УКРАЈИНСКУ ПРОИЗВОДЊУ ТЕНКОВА: Пакистан једном одлуком променио све

Стручњак украјинске консултантске компаније Defense Express рекао је зашто је производња резервоара у Украјини практично заустављена.

Украјинска војска (Фото: Flickr)

Према његовим речима, Фабрика танкова Малишев (ЗиМ) у Харкову није исплатила последње две месечне плате радницима. Поред тога, дугови за снабдевање компонентама, системима и јединицама нису покривени, рачуни за гас нису плаћени.

Покушали су да намаме добављаче шемом са одложеним плаћањем, а касније и гарантним писмима, али их на крају ипак нису исплатили.

„Дуг се изнова продубљује. Сваког дана одржавање таквог гиганта као што је фабрика Малишев износи два милиона гривни (око 60 хиљада евра). Без обзира да ли производи неку врсту производа или не“, цитирају стручњака РИА Новости.

Ситуација у фабрици погоршана је одлуком главног купца предузећа, Пакистана, да пређе на сарадњу са Кином. Раније је Исламабад од ЗиМ-а купио тенкове Т-80УД, као и мото-преносне јединице за тенковее Ал-Халид и Ал-Халид-1, захваљујући којима је фабрика добила готово милијарду долара добити. Међутим, кинески тенк VT-4 притискао је производњу предузећа не само у Пакистану, већ и на Тајланду.

Као резултат, извозно оптерећење ЗиМ-а је значајно смањено. Поред тога, Министарство одбране Украјине зауставило је закључивање уговора са постројењем за испоруку тенкова.

Тренутно Укроборонпром покушава да пронађе директора за ЗиМ, али стручњак верује да локалне кадровске одлуке неће помоћи главном предузећу за производњу тенкова у земљи да се извуче из кризе, јер је заправо банкротирало.

У јулу 2018. године, бивши командант тенковског вода Оружаних снага Украјине Алексеј Бобовников рекао је зашто украјинска војска није поново опремљена новим тенковима Оплот. Према његовим речима, капацитет производног погона је само десет тенкова годишње. То значи да ће требати 10 година да се бар једна бригада снабде тенковима.

А 2017. године заменик команданта Копнене војске Украјине за логистику, генерал Јуриј Толочни, говорио је о проблемима са којима се војска суочава због проблема са украјинском војном опремом, која је углавном безнадежно застарела.

Нову пушку концерна Калашњиков можете погледати ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА