Најновије

КРАТКА ИСТОРИЈА УСПОНА И ПАДА ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ: Све је почело са Ал Заркавијем, званим "Принц Таме"

Прича о успону Исламске државе није почела ни 2012, 2013 нити 2014. године већ 19. августа 2003. године када се мањи камионет зауставио испред седишта мисије УН у Баграду. Уследила је стравична експлозија која је разнела половину зграде у којој је био смештен сам врх мисије УН у Ираку. Том приликом страдао је и њен шеф Бразилац Серђо Вијера де Мељо. Осам месеци касније у јавност је процурео аудио снимак који је почео речима: “Бог нас је наградио. Жањемо њихове главе и сечемо њихова тела у Багдаду, Карбали и Насирији…. Листа градова се наставила а снимак је завршен са једним именом Абу Муса Ал Заркави…

Исламска држава. (Фото: Јутјуб)

Ко је био тај Ал Заракви неко би поставио питање? Опет, на интернету је лансирана серија снимака где се види мушкарац обучен у црно како великим ножем сече главе таоцима… И опет питање ко је тај крвник према коме је неко би рекао Бин Ладен био недужан као јагње…

Све је почело у Сарки

За разјашњење мистерије потребно је вратити се у прошлост у мали јордански градић Сарка, где већином бораве избеглице и прогнаници из израелско-палестинских ратова. У овом малом, а пренапученом граду 30. октобра 1966. године рођен је Ал Заркави. Од раног детињства како су причали мештани, касније новинарима дечак је растао осамљено без другара, није имао ни сталних пријатеља, рано је напустио школу и већину времена проводио је у уличним обрачунима, пијењу.. Међутим, преокрет је настао кад је већ као зрели младић ушао у џамију где се упознао са радикалним исламом и догађајима у Авганистану, где се већина његових сународника борила раме уз раме са совјетском војском. Већ тад је почео да одбацује све оно што је имало везе са савременим светом и сматрао је да се треба вратити коренима и животу као у доба пророка Мухамеда..

Ал Заркави је отишао у Авганистан средином 1980- тих година прошлог века. У Јордан се вратио тек 1993. још више под утицајем радикалног ислама и са огромним ратничким искуством. Мештани Сарке тврдили су да је био непрепознатљив.. Почео је одмах са прикупљањем доборовољаца да збаци са власти јорданског краља Хусеина, али је експресно ухапшен и осуђен на затворску казну. Општом амнестијом 1999. нашао се на слободи. Спаковао се и отишао поново у Авганистан, где се убрзо попео међу топ 10 лидера Ал Каиде, али од 2001. му се губи сваки траг. Међутим, две године касније Ал Заркави освануо је у Ираку, са лажним пасошом, огромном количином новца. Седео је и чекао свој тренутак, који је стигао брзо. Августа 2003, уследио је масовни устанак у Ираку, а свој звездани тренутак Ал Заркави доживео је док је секао главу Американцу Николасу Бергу. Уследила је затим Фалдужда, битка у којој је Ал Заракви у замку увукао америчке маринце и нову ирачку војску која је брутално страдала у серији бомбашких напада.

Американци и Ирачани извојевали су пирову победу, уз помоћ тенкова, а глава Ал Заркавија тада била је уцењена на 25 милиона долара… Док су га Американци јурили он је по џамијама у чувеном сунитском троуглу на западу Ирака прикупљао нове добровољце за бомбашке нападе и ратнике.. Захваљујући интернету џихадистичка пропаганда га је прозвала “ Принц Ал Каиде у Ираку“.. Појављивао се само ноћу, избегавао је телефоне.. Американци су због њега формирали „Таск Форце 262“ која је била задужена за његово хватање. Требало је да прође годину дана да Американци фебруара 2005. добију од инсајдера из редова џихадиста информацију да је Заракави кренуо у Рамаду. Постављена је заседа и изрешетано возило, али Ал Заркавија није било међу убијенима, тад су приметили друго доставно возило које је кренуло кроз пустињу, тад је један крупан и непознати мушкарац искочио из возила и нестао. Возач који је ухваћен пропевао је на саслушању да се у једној кући на периферије Рамаде крије Ал Закрави. Американци овај пут нису ништа препустили случају и бацили су 250 килограмску авио- бомбу, која је кућу претворила у парах. Међу рушевинама било је и тело мушкарца које је идентификовано као Ал Заркавијево.. Тиме је окончан пут принца Ал Каиде у Ираку.

Иза њега осим таоца са одсеченом главом остала је визија исламског света који ће стару славу повратити брисањем граница које су поставили колонијални освајачи. Заракви је само говорио о калифату.. Иако је био мртав његова визија остала је да живи међу исламистичким милицијама и групацијама у Ираку.

Руска војна полиција упала у осињак терориста! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА