Најновије

ОВО МНОГО ГОВОРИ О НАМЕРАМА КИЈЕВА: Какво оружје добијају са Запада?

Нове снајперске пушке, возила за разминирање, падобрани - Департман за војно-техничку политику Украјине објавио је списак војних производа које ће купити 2021. године у земљама НАТО-а. Кијев је уверен да ће ово озбиљно повећати борбену моћ националних оружаних снага, пише руски ратни репортер Александар Коц за РИА Новости.

Украјинска војска (Фото: РИА Новости)

За снајперисте и артиљерце

Судећи по списку, украјинске оружане снаге ће и даље опремати снаге за специјалне операције савременом опремом. Данас су армијске специјалне снаге Украјине далеко од онога што су биле 2014. године. Борце обучавају западни инструктори, редовно учествују у заједничким вежбама са НАТО војницима, а власти не штеде буџетска средства за њихово наоружање и опрему. Очигледно је да ће за Кијев купити два подводна вучна возила и 150 пољских падобранских система AD-95 - довољно за ваздухопловни батаљон.

Купили су још једну серију (око 80 комада) америчких снајперских пушака Barret М82. Ово оружје је већ добро познато у ратној зони у Донбасу. Украјински војници сликани су са овим пушкама у рукама још у лето 2014. године. М82 је такозвано антиматеријално оружје. Користи се за уништавање лако оклопних возила, пешадије у панцирима високе класе, као и непријатељских војника иза заклона. Улог украјинске војске на ову пушку је јасан. Било којој офанзиви претходи интензивно гранатирање предње ивице артиљеријом и оваквим пушкама. „Антиматеријално“ оружје идеално је за уништавање митраљеских гнезда, положаја снајпера и других важних циљева.

Списак такође укључује 37 система за сузбијање беспилотних летелица EDM4S-UA литванске производње. О њима је мало података у јавном домену. Али познато је да комплекс потискује контролне канале дрона на удаљености до пет километара. Бескористан је против високих средњих и тешких беспилотних летелица, али је сасвим способан да се носи са малим стварима, на пример, цивилним малим квадкоптерима, које има Народна милиција  република Донбаса. Вероватно је Кијев извукао закључке из пораза Јерменије у Другом карабашком рату и била је озбиљно забринута због беспилотне ваздушне претње.

Украјина је дугогодишњи купац опреме за борбу против батерија. Иако је током офанзиве на Донбас 2014. године Кијев озбиљно потценио артиљерију милиције која је украјинским оружаним снагама нанела велике губитке. У фази рововског рата, обе стране су такође активно користиле минобацаче, хаубице и вишецевне ракетне системе. Да би ефикасније сузбио непријатељске ватрене тачке, Кијев од Данске купује мобилне радарске системе MFTR-2100/39. Ови комплекси прате путању граната и са великом тачношћу одређују место одакле су лансиране. 2021. године биће набављен још један такав систем за оружане снаге Украјине.

Поред тога, Украјина ће купити 12 комплета система за мерење брзине њушке SL-520PEF, четири падобранска комплета за спасавање Towed Jump и два словачка возила за разминирање са прикључцима Bozena-4 и Bozena-5. Будући да Донбас никада није водио мински рат на територији под контролом Оружаних снага Украјине, ова возила су потребна само за пролаз напредних трупа у инжењерским баријерама у ДНР и ЛНР. Ово је још један доказ агресивних намера Кијева.

Напумпавање оружјем

Украјинске оружане снаге их активно опремају западним оружјем од почетка грађанског рата на југоистоку земље. А ако се резервни делови за оклопна возила и муницију за пешадијско оружје купују углавном у бившим социјалистичким земљама, онда све врсте помоћне опреме и посебне опреме пре свега у САД.

Прво се Вашингтон ограничио на несмртоносне производе. Дакле, 2014. године Кијев је добио око две хиљаде панцира, две десетине противбатеријских станица AN / TPK-48А, 35 оклопних возила HMMWV и пољску болницу. У 2015. години су добили 130 хамера и пет брзих чамаца. У 2016. години 14 радарских станица, више од две хиљаде уређаја за ноћни вид, пет оклопних возила HMWV у верзији за медицинску евакуацију, 24 комплета лаких беспилотних летелица RK-11B Raven. У 2017. години - још 40 „хамера“ и око 700 радио станица.

2018. године Пентагон је у Украјину послао већ смртоносно наоружање - 35 противтенковских ракетних система FGM-148 Javelin и 210 ракета за њих. Кијев моли Вашингтон за „џавелине“ од 2014. године, верујући да су они способни да донесу одлучујућу победу. Међутим, никада нису стигли до фронта. Према условима Американаца, ови комплекси не би требало да се користе директно на линији додира сукобљених страна и могу бити бачени у борбу само у случају потпуне „руске агресије“.

Поред џавелина, Пентагон је 2018. године пружио Оружаним снагама Украјине 2.500 уређаја за ноћни вид, серију детектора мина, евакуационе хамере, три контра-снајперска система, као и 30 теренских возила, два радара и медицинске опреме вредне девет милиона долара.

Било је отприлике исто 2019. године. Кијев је добио војне производе у вредности од 361 милион долара. У 2020. години Вашингтон је већ расео 510 милиона. Познато је да је још једна пошиљка „џавелина“ испоручена Украјини.

У септембру је Стејт департмент одобрио продају 16 патролних чамаца Mark VI Кијеву за 600 милиона долара. Међутим, када ће бити пребачени на одредиште, није пријављено.

Под Јое Байденом испоруке ће се наставити. Почетком фебруара државни секретар Ентони Блинкен, у телефонском разговору са министром спољних послова Украйине Дмитријем Кулебом, уверио је саговорника у спремност нове америчке владе да Кијеву пружи војну помоћ, укључујући и смртоносно оружје.

Очигледно ће амерички савезници у НАТО следити пример прекоморског лидера. Турска ће посебно обезбедити Украјину ударним дроновима Bayraktar TB2. Поред тога, Анкара и Кијев ће изградити заједничко предузеће за производњу ових дронова.

Зашто није безбедно летовати у Египту, и зашто тамо није поражена Исламска држава, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА