Најновије

ДВА РАЗЛОГА ЗАШТО НАТО ПОВЕЋАВА ПРИСУСТВО НА АРКТИКУ: Први је Русија, а други се тиче свих

„Повећано присуство Русије“ и глобално загревање разлози су за појачану активност НАТО-а на Арктику, изјавио је генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг током виртуелног састанка који је организовао Универзитет Станфорд.

Арктик (Фото: Јутјуб)

Столтенберг је приметио да климатске промене, које су проузроковале отапање леда и повећање површине неутралних вода, повећавају стратешки значај арктичког региона. НАТО узима то у обзир и гради своје присуство у поларном кругу „у оквиру ширења Алијансе“.

Према речима генералног секретара Алијансе, сада се више не може сматрати да „на крајњем северу постоји низак ниво напетости“. Она је осетно порасла.

„Али донекле ова ситуација одражава нешто што, мислим, не може бити занемарено. Наш ниво сарадње са Русијом на Далеком северу је виши него било где другде“, цитира ТАСС Столтенберга.

У исто време, додао је генерални секретар НАТО-а, има довољно разлога за забринутост. Јасно је видљиво јачање руског војног присуства на Арктику.

„Али истовремено примећујемо да у неким областима и користећи неке методе можемо да радимо заједно са Русијом на Далеком северу“, нагласио је он.

Крајем фебруара Русија је лансирала сателит у Земљину орбиту, који ће вршити даноножно надгледање Арктика по свим временским условима. А средином јануара ловци пресретачи МиГ-31БМ распоређени су на архипелагу Нова Земља ради извршавања борбених дежурстава у региону.

Пред каква два избора је стављена египатска војска, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА