Најновије

ПОДЕБЉАЋЕ ГРАНИЦУ ИЗМЕЂУ СРПСКЕ И ФБИХ? Додик припретио Сарајеву (ВИДЕО)

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је сада право време за договор између народа у БиХ о томе да ли ће поштовати Дејтон или ће у миру подебљати границе између Републике Српске и Федерације БиХ.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

- Нама не треба високи представник за договор, јер он нема животни мандат у БиХ. Требају нам Хрвати и Бошњаци са којима треба да постигнемо кључни договор. Ако не желе договор онда треба да нас пусте да самостално уређујемо Републику Српску. У миру са собом и комшијама - истакао је Додик у обраћању посланицима на посебној седници Народне скупштине Републике Српске.

Он је оценио да је дошло време да БиХ крене напред без високог представника и ОХР-а, подсетивши да је то одавно став Републике Српске као једне од пет страна-потписница, али индиректно и других страна који се не исказује јасно, али се може наслутити из негодовања на поједине потезе ОХР-а.

Додик је рекао да за останак ОХР-а не постоји ни став тзв. "Републике БиХ", јер таква творевина више не постоји, укинута је Дејтонским споразумом.

- Не постоји јединствена подршка опстанку ОХР-а ни у Федерацији БиХ, јер су се и легитимни представници хрватског народа више пута залагали за престанак. Само је бошњачка политичка структура упорна у захтевима за наставак превазиђеног међународног протектората који никоме није ништа добро ни корисно донео. Није ни одржавао мир, јер су то чиниле међународне војне снаге - прво ИФОР, па СФОР, а сада мисија Алтеа Европске уније - нагласио је Додик.

Он је констатовао да је високи представник својим потезима изазивао нестабилност, а наметањима закона и одузимањем надлежности ентитетима, заправо Републици Српској, доводио до додатне нестабилности и нерационалности у обављању пренесених/отетих надлежности него у време када су их остваривали ентитети.

- Стварање Оружаних снага је пример повећања трошкова. Све то је довело и до додатне нефункционалности БиХ као државне заједнице. Зато је нетачна тврдња која се уселила у јавни дискурс да је БиХ нефункционална због Дејтонског споразума. То апсолутно није тачно. Она је нефункционална због тога што Дејтонски споразум није проведен онако како је написан и што су високи представници чинили све да БиХ преко бошњачке компоненте остане у стању зависности од политичког утицаја споља. Уместо да разговарамо о корацима које треба предузети на европском путу, ми 26 година од завршетка рата разговарамо можемо ли живети без протектора. Да није ствар овако озбиљна била би комична, али мени се чини да је на овој теми простор за смех нестао у протеклих 26 година. Жао ми је што морам да кажем да ми бошњачки део ФБиХ делује као оболели од стокхолмског синдрома, јер чиме и како објаснити потребу да поред легално изабраних представника имаш тутора над собом, кога си заволео више од својих представника - нагласио је Додик.

Он је навео да у БиХ нема етничког насиља, те да су врло ретки испади на националној или верској основи.

- Овде годинама влада мир, што је одлична чињеница за све народе. Нема разлога да тако и не остане. Не зато што би међународне војне снаге угушиле било какав покушај нарушавања мира, већ зато што је свест и Срба и Хрвата и Бошњака на том нивоу да никоме рат није опција. Желим да верујем да је тако. С обзиром да живимо у миру сматрам да је ово право време за договор. Али не договор са ЕУ, Русијом или САД, већ договор између народа у БиХ. Какву БиХ ми желимо, да ли је могућа икаква? Хоћемо ли да се договоримо - хоћемо ли поштовати Дејтон или ћемо у миру 'подебљати' границе између Републике Српске и Федерације БиХ, јер смо се већ разграничили у Дејтону, и наставити уређивати властито двориште. Знам само да овако, како се 26 година мрцваримо, више нема смисла и више не може - закључио је српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Шта је Матија Бећковић рекао председнику САНУ, сазнајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА