Најновије

РУСИ ДОБИЈАЈУ ЈОШ ЈЕДНУ БАЗУ У СИРИЈИ: Присуство "баћушки" од пресудног значаја за безбедност народа

Руске оружане снаге припремају се за постављање још једне сталне војне базе у Сирији.

Руска база у Сирији (Фото: mil.ru)

Смештена је у пустињи Бадија, у близини историјског града Палмире. Нови бастион биће опремљен у Монт ал-Мазару или Џабал ал-Мазару.

База ће садржати хелидром јер је писта сада поплочана дужином од око 780 метара на источној страни, показале су сателитске фотографије. Укупна површина која се припрема износи око 37 хектара.

Радови су недавно започети и формално су повезани са подршком на терену коју московске трупе пружају сиријској војсци (САА) против ИД у пустињи Бадија.

Ово је део претпостављеног плана за окруживање ћелија Исламске државе у квадрату. Ово, користећи реку и другу структуру, коју су новоосноване проиранске милиције у рудницима фосфата Савана (Хомс), представљаће природну препреку. У том контексту, нова база Федерације била би платформа за покретање операција.

Пустиња Бадија је осетљиво подручје, са прилично значајним присуством ИД. Почетком јануара 2021. године, најмање девет војника сиријске војске убијено је у заседи у њиховом аутобусу на главном аутопуту у централној сиријској пустињи.

Сиријски медији раније су рекли да је шест особа, без војничке идентификације, убијено у близини Вади ал Азеба у западном делу сиријске пустиње познатог као Бадија, источно од града Хаме, када је њихов аутобус нападнут док је био у путу.

Западни обавештајни извори кажу да је последњих месеци забележено неколико заседа и напада од стране остатака милитаната Исламске државе који се склањају у пећине у сиријској Бадији.

Треба се подсетити да постоје извештаји о успостављању руске базе у близини Палмире још од 2016. године.

Како је руски војни експерт оценио борбену готовост украјинске војске прочитајте ОВДЕ.

Извор: South Front

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА