Најновије

МИНИСТАР ЗДРАВЉА ЛЕТИ ИЗ ВЛАДЕ ЗБОГ РУСКЕ ВАКЦИНЕ: Ритуална жртва неслагања, нездрав геополитички приступ

Словачки премијер Игор Матович најавио је у четвртак оставку шефа Министарства здравља Марека Крајчија због несугласица у владајућој коалицији у вези са куповином руске вакцине Спутњик V.

Руске вакцине у Словачкој (Фото: РИА Новости)

Дана 1. марта, на иницијативу Матовича, из Русије је испоручена прва серија вакцине Спутњик V, што је изазвало оштру реакцију лидера десничарских партија које су део владајуће коалиције.

Њихови покушаји да премијер поднесе оставку су осујећени, нису се састали са председницом земље Зузаном Чапутовом, али су наставак коалиционе сарадње одредили оставком министра здравља, који је издао дозволу за употребу вакцине Спутњик V у. Словачкој.

„Будући да је одлучујући разлог захтева за оставком шефа Министарства здравља наших коалиционих партнера била куповина руске вакцине Спутњик V, онда би, по мом мишљењу, ова оставка требало да се догоди тек након почетка употребе Спутњика V у Словачкој “, рекао је премијер на конференцији за новинаре.

„Поред мене стоји човек који је од свих министара савлађивао пандемију више него било ко други у 12 месеци“, рекао је Матович говорећи о Крајчију.

Премијер је захтев за оставком министра здравља назвао једним од најапсурднијих, најнељудскијих и најнеморалнијих. Министар је, према Матовичу, постао "ритуална жртва" неслагања у владајућој коалицији.

Према речима премијера, притисак на њега да захтева оставку министра здравља постојао је већ дуго, свака грешка учињена током пандемије у одлукама кабинета била је Крајчијева кривица.

Премијер Матович договорио се о испоруци вакцина из Руске Федерације са руском страном тајно, иза леђа коалиционих партнера. Они су раније блокирали ову одлуку на владином састанку, образлажући свој став да Спутњик V није регистрован код Европске агенције за лекове (ЕМА).

Према Матови;у, ово је била манифестација непоштовања политичара према својим суграђанима, који су умрли због недостатка вакцина против Ковид-19 и нездрав геополитички приступ проблему.

Зашто низ земаља обуставља вакцинацију препаратом АстраЗенека, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА