Најновије

СИРИЈСКА ВОЈСКА СПРЕМА ОПШТИ НАПАД НА ИДЛИБ: Да ли су САД због тога послале носаче авиона у Средоземље?

Носач авиона УСС "Двајт Ајзенхауер" и његова ударна група носача авиона ушли су у Средоземно море. То га чини тренутно носачем авиона који се највише приближио Блиском Истоку. Прошло је доста времена откако САД нису поставиле један од својих супер ратних бродова у Персијском заливу или у његовој близини. Почевши од пролец́а 2019. године, америчкој морнарици је јавно наређено да одржава готово стално присуство у региону.

Сиријска војска (Фото: РИА)

Амерички министар одбране Лојд Остин најавио је да се одржава глобална ревизија положаја и да ће се преиспитати да ли је носач уопште потребан у региону. Ипак, Средоземно море је прилично близу, а уклањање Ударне групе носача авиона из Персијског залива био је политички потез.

Став Лојд Остина је да има носаче авиона на свим жариштима света, али ресурси то не дозвољавају.

Ипак, САД имају амфибијски ратни брод УСС "Мејкин Ајленд" (ЛХД-8) у Персијском заливу са одредом борбених авиона Ф-35Б, тако да је и даље снажно присутан. Даље, без сумње је могуће да УСС "Двајт Ајзенхауер" и његова група функционишу без проблема на Блиском истоку, било у Сирији, Ираку или негде другде, са свог тренутног места размештања.

У самој Сирији, као примарни амерички конкурент, поред Ирана, руске снаге се припремају да успоставе сталну војну базу у близини града Палмире у пустињи Бадија. То још није потврђено, али према сателитским фотографијама већ су успоставили војни хелиодром.

Ова база је вероватно планирана да пружи даљу подршку Сиријској арапској војсци (САА) у њиховим напорима против ИД и турских савезника. САА је 9. марта извела снажно гранатирање положаја турских милитаната у планинској регији Ал-Завија, на југу Идлиба.

Протурске опозиционе фракције осујетиле су покушај САА да напредује на фронту Калат у северном делу Латакије. У данима који су претходили овом, САА се припремала за велики притисак у провинцији Алепо.

Ово је вероватно покушај формирања јединственог фронта, који може вршити једнак притисак дуж линије фронта и разредити непријатељске снаге како би пружили прилику за пробој. Турска и њени савезници сигурно ће пружити јак отпор сваком напредовању САА, али засад се чини да то можда није довољно.

Оживљавање руске базе на Куби биће непријатно изненађење за САД. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: South Front

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА