Најновије

СРБИЈА ИМА ВАКЦИНЕ, АЛИ НЕМА ЗА КОГА? Вучић људе „моли као Бога“ да се вакцинишу

Скоро сви који су се пријавили, већ су добили цепиво. Али три четвртине пунолетних становника Србије није се пријавило. Док их Вучић „моли као Бога“ да се вакцинишу, критичари кажу да су дезинформације учиниле своје.

Вучић и вакцине (Илустрација:Pixabay/Правда)

„То је апсурд“, каже епидемиолог Зоран Радовановић за DW. „Ми смо једина земља на свету где понуда вакцина превазилази потражњу.“

Док у светској штампи одјекује мешавина чуђења и дивљења хитром почетку вакцинације у Србији, подаци објављени ових дана наводе на питање да ли ће ускоро силне дозе кинеског, руског и западног цепива остати по српским складиштима?

Наиме, у Србији је нешто више од милион људи примило барем једну дозу вакцине, док на листи чекања има још једва двеста хиљада грађана. То значи да се од око 5,5 милиона пунолетних тек око четвртине њих електронским путем пријавило за имунизацију.

„Као Бога вас молим, јавите се да добијете вакцину. Имамо и имаћемо вакцине, молим вас као Бога“, апеловао је председник Александар Вучић крајем прошле седмице, наводећи да ће и сам ускоро примити вакцину.

Колективни имунитет до лета – немогућа мисија?

Према тврдњама званичника, Србија је већ прибавила или поручила око петнаест милиона доза што је безмало достатно да довољан број људи прими по две дозе у два наврата. Међутим, сада делује као немогућа мисија да се уопште нађе довољно људи спремних да приме вакцину.

Стручњаци широм света износе процене да је за колективни имунитет потребно цепљење од 65 до 85 одсто популације.

На најаве из Кризног штаба да би друштво до лета могло да стекне имунитет крда, Радовановић упозорава да је рачуница погрешна. Јер, не могу се просто сабирати они који су прележали корону и они који су примили вакцину. Те две групе се у великој мери поклапају, а прележани вирус обично пружа тек неколико месеци заштите од нове заразе.

„Људи оклевају да се вакцинишу. Није им дата одговарајућа информација. Односно, интернет је победио Министарство здравља. У току је инфодемија“, прича искусни епидемиолог Радовановић. „Многи кажу нисам против, него хоћу да сачекам, да видим шта ће бити са онима што су први примили вакцину.“

Радовановић сматра да је држава закаснила са „здравственим просвећивањем“ грађана које мора да прати овакве мамутске подухвате у сфери јавног здравља. Такође, није познато да је санкционисан иједан лекар који шири дезинформације о епидемији и вакцинацији.

Удружење „Уједињени против ковида“ почетком фебруара је против пулмолога Бранимира Несторовића поднело пријаву Суду части Лекарске коморе Београда. Несторовић, ранији члан Кризног штаба који је корону називао „вирусом који постоји само на Фејсбуку“, и даље је чест саговорник медија блиских власти.

„Непрестана гостовања на телевизијама, а без икакве контроле, без одговорности, а камоли правног санкционисања, трују људе много више од ковида, истовремено доносећи огромну зараду и власницима и упосленицима тих телевизија, као и самим шарлатанима, чије приватне праксе и бизниси цветају“, написала је драматуршкиња Биљана Србљановић у колумни за Блиц средином фебруара.

Премда је пријава за вакцинацију лака и без бирократских перипетија, за сада се није пријавила ни она трећина грађана која је спремна да се вакцинише. Или се барем тако изјаснила у анкети Нове српске политичке мисли објављеној у јануару. Нешто већи проценат (38 одсто) рекао је да ће причекати, док 27 одсто обија вакцинацију.

Шокантни налаз тог истраживања био је да је спремност на цепљење чак четири пута мања код опозиционо настројених грађана. „Постоји изворно неповерење у вакцину слично као у другим земљама“, рекао је тада за DW уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић. „Али постоји и специфичан политички аспект који нема везе са антиваксерима. То је неповерење у све што власт каже, ради и пропагира.“

Шизофрен однос према епидемији

Власти пак очито највећи проблем виде у малим срединама, посебно код старијих и, како се претпоставља, лошије информисаних људи. „Ићи ћу баш да се вакцинишем или у Жагубицу или у Мерошину, негде да будем пример и да замолим те људе“, рекао је Вучић. Идеја је да се вакцинишу и они који се нису пријавили.

Србији су потребни и мобилни тимови за цепљење који ће ући у свако село, рекао је за Н1 председник Удружења за јавно здравље Драгослав Поповић. Људи имају бојазни и питања, и траже одговоре, па би „било би добро да се види једна промотивна кампања која ће бити усмерена на те људе“.

То је до сада потпуно запостављено, сматра Зоран Радовановић. Уместо тога, председник се „популистички“ разметао бројем набављених вакцина, слично као раније бројем респиратора који су завршили у магацинима, каже овај епидемиолог.

„Ако се овако настави, за неколико месеци би Вучић могао да прогласи вакцинацију обавезном за одређене категорије запослених. Мада, можда ће се уздржати од тога потеза јер је непопуларан уочи избора“, додаје Радовановић.

Питање је колико утицаја на имунизацију има и чудноват однос све горе епидемиолошке ситуације и благих мера које уводи Влада. Већ данима се региструје преко четири хиљаде заражених дневно, премда је извесно да је стварна бројка много виша – јер, сваки четврти тест је позитиван.

Недавно је репортерка немачке телевизије РТЛ у Београду, шетајући поред крцатих башти кафића, стекла утисак да се људи понашају „као да нема короне“. Може бити да опредељење власти да се „сачува економија“ и живот тече мање-више нормално, код многих грађана оставља утисак да је све у реду – чак и ако се не вакцинишу.

Зашто неће моћи сви да добију ковид пасоше, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА