Најновије

АМЕРИКА ЋЕ ДАТИ УКРАЈИНУ РУСИЈИ?! Боље и то, него да се сретну на Месецу

Планови Кине и Русије о заједничком стварању научне лунарне станице злослутни су знак за Запад, што указује на формирање непријатељског савеза. Да би избегле јачање такве алијансе, Сједињене Државе морају да направе озбиљне уступке,посебно вреди размислити како се „одрећи“ Украјине, пише Вашингтон Пост.

Кијев (Фото: Амбасада Украјине у Сарајеву)

Лист је приметио да формирање осовине Москва-Пекинг-Техеран изазива многе забринутости, а ова околност вероватно неће бити скривена од пажње Беле куће. Допуштен је сценарио у којем Русија и њени савезници почињу да слабе суседне земље НАТО-а, док „иранске марионете“ преузимају Израел или арапске земље Персијског залива, а Кина ће почети да врши притисак на Тајван или на државе које оспоравају њене позиције на Јужном кинеском.мору. „Често је Сједињеним Државама тешко да преброде једну кризу. Шта се дешава ако се истовремено сударе са три или четири? " - питао је аутор чланка.

Вашингтон Пост приметио је да поменути проблем сматрају једним од главних за администрацију америчког председника Џоа Бајдена. Претпоставља се да ће у позадини приближавања Ирана, Русије и Кине САД можда покушати да „узврате ударац“, ослањајући се на своју моћ и савезнике у глобалним савезима, или желе да „раздвоје“ непријатељски савез, али мораће да крену на озбиљне уступке. Конкретно, разматра се могућност напуштања утицаја у Украјини и повлачења НАТО трупа са територије балтичких земаља алијансе.

Што се тиче самог пројекта стварања руско-кинеске лунарне истраживачке станице, у њему наводно нема претње: аутор чланка је сигуран да ни Москва ни Пекинг немају прилику да граде објекат у блиској будућности. Примећује да бројни знаци указују на то да ће у том правцу САД моћи да пређу Русију и Кину. Истиче се да је у оквиру НАСА-иног пројекта Артемис планирано да се човек одвезе на Месец до 2024. године.

Раније је Роскосмос известио да су Русија и Кина потписале меморандум о стварању лунарне станице. Било је разјашњено да су се током видео конференције стране сложиле да се воде „принципима паритетне расподеле права и обавеза“ и да користе „свемир у мирољубиве сврхе у интересу читавог човечанства“.

Шта је Виталиј Кличко у војничкој униформи поручио Путину, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА