Најновије

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Залажемо се за укидање санкција Русији!

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић на састанку Спољнополитичког одбора Европског парламента дао је изјаву да Подгорица неће окренути свој пут ка Русији.

Милан Кнежевић. (Фото: Јутјуб)

„Постоји бојазан да смо проруска Влада, да нас подржавају противници ЕУ, али желим да вас уверим да то није истина. Не могу да кажем да су све наше присталице 100% посвећене интеграцији у ЕУ, али Влада јесте 101%. Свако ко жели да макар мало одступи од овог курса неће у будућности моћи да нам буде партнер)“.

Претходно је посланик Европског парламента и копредседавајући организације Европски зелени Томас Вајс честитао потпредседнику Владе Абазовићу на ступању на дужност, и рекао да у њему види гарант европског пута Црне Горе.

У ексклузивном коментару дописнику међународног издања Савезне новинске агенције посланик у Скупштини Црне Горе и лидер Демократске народне партије, Милан Кнежевић, изразио је бојазан да би одржавање антируског курса могло имати изузетно негативан ефекат на економију земље која већ пролази кроз тешка времена.

„Било би сјајно да је Влада Црне Горе 100% Влада грађана који су је изабрали. Ова Влада треба да ради у интересу Црне Горе. Ту мислим на побољшање односа са Србијом и Русијом, али и са земљама НАТО-а “, казао је Кнежевић за Руску федералну агенцију.

Према Кнежевићу, Абазовић треба да зна да су у владајућој већини и представници оних партија које се залажу за јачање веза са Русијом и Србијом. Такве изјаве могу изазвати неспоразум међу представницима различитих фракција, поготово јер су се у почетку сложили да неће доводити у питање чињеницу да је Црна Гора пуноправна чланица НАТО.

„Али ми водимо независну политику, а наши грађани очекују да ће она допринети отопљавању односа са Русијом продубљујући наше економске везе – Русија је за нас дефинитивно пријатељска земља. Мислим да Дритан Абазовић може тражити партнере у Демократској партији социјалиста, или на другој страни политичке сцене – међу онима који су се етаблирали као криминалне, корумпиране политичке снаге, погођене непотизмом.“

Према овом политичару, локални избори, који су одржани у Никшићу 14. марта, показали су стварно стање ствари и вољу народа:

“Они су јасно показали политичку тежину Абазовићеве странке и очигледно је да није у њиховој позицији да диктирају другима коју идеолошку платформу треба да одаберу.“

У исто време, према речима овог посланика, његова странка не напушта изборна обећања и отворено се залаже за исто као и раније – за добре односе са западним земљама, Европом и Сједињеним Државама, али истовремено и за максимално побољшање односа са Русијом и Србијом:

“Ми никада несмо скривали да се залажемо за укидање санкција Русији – и то мора бити економски, стратешки приступ владе Кривокапића, ако уопште желимо да спасимо економију.“

Коментаришући изјаве Абазовића о потреби хитног решавања кризе у туристичкој индустрији, која чини четвртину БДП-а Црне Горе, и молбе Бриселу за помоћ у вакцинацији становништва, Кнежевић је подсетио да није дошла ЕУ, него Москва и Београд у помоћ Подгорици:

“Током епидемије коронавируса, црногорском народу једина помоћ пружена је из Србије и Русије – показали су спремност да нас снабдевају вакцинама. Истовремено, из неког разлога несам видео спремност ниједне чланице НАТО-а да нам помогне у куповини лекова.“

Кнежевић је уверен да политика црногорске владе, која се заснива на негативном односу према Русији и Србији, доприноси паду прихода од туризма током пандемије:

“Бојим се да ће, уколико не дође до заокрета у спољној политици на основу побољшања односа са Русијом и Србијом, ово довести до још катастрофалнијих резултата него прошле године.“

Као резултат пандемије и политичке кризе, Црна Гора је изгубила свој главни приход, који је омогућавао туризам. Индустрија је претрпела значајан ударац прошле године, када је број туриста опао за готово 90% у поређењу са 2019. годином.

Лидер ДНП-а подсетио је да никад није крио своје добре односе са руским руководством, са руским економистима и политичарима:

“И спреман сам да делујем као посредник како би се повећао број руских туриста и инвеститора, што би омогућило опоравак наше економије, и учинио бих све што је у мојој моћи да наши односи буду на највишем нивоу.“

Међутим, према овом политичару, ово није довољно. Кнежевић сматра да су земљи потребне корените промене у спољној политици:

“Влада Кривокапића мора да схвати значај економских веза са Русијом, и колико је та држава значила за Црну Гору у прошлости – по питању инвестиција она је буквално била утицајна сила. Свака трећа инвестиција била је из Русије, и долазио сваки други туриста.“ – нагласио је Кнежевић у изјави за Руску федералну агенцију.

Према речима Милана Кнежевића, Црна Гора је већ изгубила руско тржиште због грешке претходне владе Душка Марковића. Стога постоје одређени страхови, посебно у вези са неким данашњим изјавама:

„Бојимо се да ће Влада Здравка Кривокапића наставити да иде овим ирационалним путем, а њене одлуке се неће заснивати на интересима народа, већ на упутствима споља.“ – закључио је овај црногорски парламентарац.

Демократе јасно поручиче - нећемо никада са ДПС-ом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА