Најновије

ПРОВЕРЕНА ИГРА И ТАКТИКА: Ово је највећи проблем с којим се већ 10 година суочава сиријска војска!

Сиријска арапска војска као да је постала део велике игре "убиј-кртицу". Сваки пут када изведе успешну операцију на једном од својих бројних фронтова, буде кажњена на другом месту.

Сиријска војска. (Фото: Сана)

Дана 16. марта, конвој елитне Четврте дивизије Сиријске арапске војске (САА) упао је у заседу у Дари. Упркос јакој ватри снага САА, наоружани милитанти су успели да побегну након што су убили 22 припадника службе и ранили најмање петоро других.

Ситуација у Дари је прилично сложена. У фебруару се САА припремала за покретање велике операције хапшења групе тражених милитаната у западној Дари. Међутим, бивше вође побуњеника протерали су групу из тог подручја и прихватили нови споразум о помирењу. На тај начин је избегнута операција, али није било прекида непријатељстава.

Можда је дошло време за још једну операцију у Дари, имајући у виду недавни напредак у акцијама на североистоку против турских милитаната, који су кријумчарили нафту.

Сасвим сигурно, руска војна полиција такође је завршила размештање у близини древног града Бусре у јужној сиријској провинцији. Где год да се догоди сиријска операција, руска подршка је увек у близини.

У међувремену, Сиријске демократске снаге (СДФ) које подржавају САД обновиле су испоруке нафте и пшенице у подручја која држи влада из Дамаска. Ово је очекивани резултат континуираног притиска Дамаска и његове руске подршке. Руси су чак повратили контролу над нафтним и гасним пољем у оближњој Раки.

То, наравно, долази после тешке казне коју је сиријска војска извршила над турским савезницима на североистоку, који су користили ситуацију и кријумчарили ресурсе за Анкару. Више је вероватно да је СДФ донео одлуку да обнавља испоруке 35 дана након што их је зауставио, узимајући у обзир развој догађаја у последњих неколико дана и недеља.

У централној Сирији, доказ напретка постигнутог у потискивању ИД-а је вероватно ров дугачак 140 километара који су ископале ирачке оружане снаге. Под притиском САА и руских оружаних снага, ћелије ИД-а покушавају да се пребаце у Ирак и да тамо обављају своје активности. Ирачка војска покушава да их притисне и заустави њихово кретање у том правцу, као и да зароби терористе.

САА напредује на многим фронтовима широм Сирије, а на североистоку се очекују велике операције. Време ће показати које је питање хитније - турски милитанти на североистоку, терористи у централном региону, "умерена опозиција" у Идлибу или побуна у Дари.

Саудијци упали у клопку Хута! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА