Најновије

ОСТВАРИО САН: Србија испред Кине по броју заражених и умрлих

Јесенас, тачније 16. новембра, остварио му се велики сан. Надмашио је свог старијег брата: Србија је по броју заражених превазишла најмногољуднију земљу на свету, Кину. И наставила да крупним корацима граби ка врху табела које се приказују на интернету (worldometers, Wikipedia, Coronavirus Pandemic: Real Time Dashboard...). Беше му то мало, па је већ 1. децембра број заражених у Србији удвостручен.

Вучић (Фото: predsednik.rs)

Пише: Петар Бошњаковић, доктор техничких наука, професор у пензији

Пре истека прве половине месеца марта ове године, Србија је (са преко пола милиона заражених) доспела на 35. место листе која садржи 219 земаља и територија. Била је такорећи одмах иза Бангладеша (који има око 24 пута више становника), а иза ње Аустрија. Претекла је и Јапан (који има само 18 пута више становника).

Недавно, тачније 11. марта 2021. остварен је нови значајни резултат. Србија је претекла Кину и по званичном броју умрлих. Иако се то, незванично, десило знатно раније. Наиме, још крајем јуна прошле године Балканска истраживачка новинарска мрежа (БИРН) објавила је резултате истраживања података српског информационог система ковид19 (оних у које је имала увид). Званично, до првог јуна 2020. године умрло је 244 пацијената, а БИРН је утврдио 632. То је подстакло расправу на интернету.

Математичари су се послужили статистиком и утврдили да су подаци за "изборни месец" јун статистички мало вероватни. Било је много примедби на овакав "статистички приступ". То није чудно. Математичаре мало ко разуме. А они су само констатовали да, пошто су у питању случајни процеси, постоји и вероватноћа да је овакав низ догађаја настао случајно.

Али статистички тестови показују да је вероватноћа за тако нешто мања од 1 одсто. Спроведена је анализа која је показала да подаци нису само нетачни, већ су највероватније "ручно" модификовани. Узалуд су математичари дали графички приказ података за 27 других земаља и указивали да ни један није као у Србији. Штаблије су и даље истицале да је стање у овој земљи само потврда јединствености стратегије која се спроводи. Нажалост, то је тачно. Јер стварно стање је стварно било ужасно, већ тада.

У јесен, током 22 дана октобра регистроване су само две вредности: десет јединица и дванаест двојки. Ни једна нула, ни једна тројка. Да је Луис Керол жив, написао би наставак свог бестселера: "Алек у земљи чуда".

А онда су вредности почеле да убрзано расту. Првог децембра регистровано је 7.999 новозаражених (укупно 183.437). Три дана касније регистрован је и максимум дневног повећања броја умрлих 69. Умрлих је тада укупно било 1.834 (чудне ли игре бројева!).

Пре десет дана доктор физике је научно доказао да је Србија јединствена. Израчунао је да је вероватноћа да 30 дана за редом број умрлих буде од 13 до 17 (као што је званично констатовано) једнака један прима три милијарде. То ће вероватно бити записано у аналима статистике. Кад хоће, њему и њима ништа није немогуће.

Џаба математика и физика, џаба лекари и подаци Завода за статистику, јер властодршци се разумеју само у рачун са девизама.

А што је најгоре, дијаграм укупног броја умрлих показује да је крива далеко од засићења. Историја се понавља?

Нема везе. Фризери ће то да дотерају.

Прошло је 17 година од мартовског погрома, а протерани Срби и даље у свом сећању јасно виде сваки тренутак тог злочина. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА