Најновије

ОВО ЈЕ ЖИВА НОЋНА МОРА: Губитак за целу цивилизацију

Прошло је 10 година од почетка рата у Сирији који траје и данас. У сукобу који је почео на таласу промена које је са собом носило “Арапско пролеће” живот је изгубило више од 380.000 хиљада људи, разорени су читави градови, а у борбе су увучене и друге земље.

Сирија (Фото: Јутјуб)

Како Сирија изгледа након деценије рата, испричао је Гојко Кекић за Радио Нови Сад.

У том периоду, Сирија је од најбогатије земље у региону претворена у земљу где 80 одсто становника живи испод границе сиромаштва.

Своје домове је напустило више од половине од укупно 22 милиона становника колико је било пре рата. У изгнанству је рођено милион сиријских избегличких беба.

У последњих годину дана, хуманитарна криза је и већа јер јој се придодала економска, јер је цена сиријске валуте пала а цена хране достигла историјске висине.

"Ситуација у Сирији остаје жива ноћна мора" рекао је генерални секретар УН Анотонио Гутереш на заседању СБ УН.

"У Сирији, иако је Калифат савладан још 2017 године, постоје и даље остаци Исламске државе те повремено долази до бомбардовања земаља непосредно укључених у догађаје, Руса, Американаца, Израела и Турске" изјавио је дипломата Драган Бисенић за РНС те закључује да у Сирији још увек не постоје довољни услови да се друштво обнови.

Оно што неће успети да се ревитализује то је комплетна богата културно-историјска баштина која датира у периоду од пет миленијума, укључујући древни град Палмира, коју су исламски милитанти намерно срушили. Такође су опкљачкани и многи вредни артефакти.

Ово јесте губитак не само Сиријаца већ је ударац за целокупну светску цивилизацију.

Како Иран тестира дронове на џихадистима, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА